Общество

СОС освободи директора на "Шейново", в "Пирогов" и ИСУЛ започва проверка по случая "Даная"

От Euronews България Euronews България
Velev Sheinovo BGNES Румен Велев, снимка: БГНЕС/Архив

Столичният общински съвет реши Таня Андреева временно да оглави болница „Шейново“, а досегашният директор Румен Велев да бъде отстранен от длъжността, предаде БГНЕС.

Решението бе взето с 32 гласа „за“, а 15 съветници бяха против. То може да бъде обжалвано или да бъде върнато за преразглеждане от областния управител на София.

През последните седмици медиците в „Шейново“ проведоха серия протести. Недоволството им дойде, след като преизбраният за директор на болницата д-р Велев не бе назначен, а вместо него с решение на СОС поста поема лекар, който не е кандидатствал за позицията.

Въпреки това досегашният директор на болницата Румен Велев е допуснат да кандидатства отново по редовна процедура. Макар че е единствен кандидат и е покрил критериите, в края на юли става ясно, че вместо него е назначена д-р Таня Андреева, която не е кандидатствала за позицията.

Случаят "Даная"

Междувременно от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" обявиха, че ще направят проверки в столичните болници ИСУЛ и "Пирогов" по случая с 15-годишнaта Даная Кулева, която почина през май в "Пирогов", заявиха за Би Ти Ви от агенцията.

Проверките в двете лечебни заведения ще са в периода от 25 до 29 септември. До проверките се е стигнало след сигнал от адвоката на майката - Величка Костадинова, до "Медицински надзор".

Случаят стана публичен, след като по време на престоя й в "Пирогов" майката на Даная - Ани Стоянова, потърси съдействие чрез пост във "Фейсбук" с призив да бъде намерен специалист неврохирург, който да оперира момичето. По този начин за състоянието му разбира тогавашният здравен министър Асен Меджидиев, а малко след това то е оперирано. За съжаление на 9 май изпадна в мозъчна смърт и майка й взе решение да дари органите й за трансплантация.