Общество

Прокуратурата проверява случая "Даная"

От Euronews България Euronews България

По разпореждане на Софийска градска прокуратура (СГП) на основание чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт се извършва проверка по случая със смъртта на 15-годишно момиче, добил обществена популярност като „Случая Даная“.

Целта на проверката е да се установи дали има достатъчно данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс, а именно дали смъртта на починалото дете е причинена поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

В хода на проверката ще бъдат проверени всички обстоятелства по случая, включително ще бъдат съобразени извършените до момента две проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Междувременно началници на клиники и отделения в "Пирогов" се събират на заседание, за да решат дали да подадат оставките си. Заявката им дойде преди няколко дни във връзка с оказвания според тях натиск върху болницата.

Позицията на медиците, че ще напуснат колективно от 1 февруари дойде след протести, организирани от майката на 15-годишната Даная Кулева, починала в лечебното заведение през май миналата година. Ани Стоянова настоява за оставката на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта на момичето.

По случая тече трета проверка, назначена от здравния министър. Междувременно Софийският градски съд върна жалбата на директора на "Пирогов" срещу освобождаването му от поста, предприето от министър Христо Хинков преди два месеца. Д-р Димитров може да обжалва това връщане.

В началото на седмицата той обясни, че ще вземе решение как да постъпи по време на днешното заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи. На него ще бъде обсъдено и намерението на над 80 ръководители на структури да подадат оставките си.