Музика

Преди наградите: Музикалната индустрия в Африка е сред най-бързо развиващите се

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

От наелектризиращите изпълнения на Световната купа по футбол до въвеждането на нова категория "Грами" - африканската музикална индустрия, разнообразните жанрове и таланти на континента не само завладяват световните класации, но и вече са заслужили място на най-престижната сцена в музикалната индустрия.

 

 

Защо африканската музика има глобално значение в момента ли? Бих казал, че тя е единственият широкоразпространен вид музика, която насърчава само радостта и ритъма, танците и удоволствието. Западният хип-хоп е толкова мрачен, а хората не се влияят добре от този тип послания. Африканската музика наистина изключва всяко друго нещо и просто ви дава добро настроение.

Ерик Айзък Утере, известен още като LeriQ, музикален продуцент

Новата категория на "Грами" за "Най-добро африканско музикално изпълнение", която ще бъде връчена в неделя, символизира значителното признание на регионалните музикални традиции, въпреки че се сблъсква с известен скептицизъм.

Честно казано, не смятам, че наградите "Грами" за печат на одобрение на музиката. Те са просто едно кимване за постиженията.

Ерик Айзък Утере

Според доклада на Международната федерация на фонографската индустрия за глобалната музика за 2023 г. Субсахарска Африка се очертава като най-бързо развиващия се регион по отношение на приходите от музикални записи през 2022 г.

 

 

Африканската музика - от Кейптаун до Кайро, е огромна. Ако трябва да проверите, просто я погледнете в цифри. Не би имало смисъл, знаете ли, Грами да не я признае. Ако "Грами" не признаят, че това движение е достатъчно голямо, за да има своя собствена категория, те всъщност биха се лишили от всякаква стойност.

Ефе Оморогбе , музикален изпълнител

Въпреки глобалната привлекателност, предизвикателствата продължават, Сснарастващото внимание на големите звукозаписни компании и ангажимента за развитие на местните таланти обаче, индустрията е готова за следващите етапи на развитие.