Музика

Кралят на цигулката - Чарли Сием: Музиката заема все по-голяма социална значимост

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Здравейте, много ми е приятно, че имам възможността да проведем това интервю. Приятно ми е да се запознаем.

Благодаря Ви. Страхотно е да съм тук.

Всички знаем за вашите успехи, но разкажете ни как започна тази музикална приказка за вас. Как решихте да свирите точно на цигулка?

О, сега ми се струва, че това се е случило много отдавна, но стана когато бях на около четири години и чух някой да свири на цигулката по радиото. Помислих – това е толкова вълшебен звук. Пренесох се на тази вълна от много ранна възраст и тръгнах по това приключение, което продължава и сега.

Имахте ли подкрепа от семейството Ви или Вие избрахте това сам?

Мисля, че първоначално до голяма степен инициативата беше моя, но след това семейството ми стана много гордо и подкрепящо, тъй като аз, знаете ли, започнах да успявам.

Имахте съвместни събития с Майли Сайръс, най-слушаната изпълнителка за миналата година, с Брайън Адамс и много други музикални звезди, какво ви очаква през тази година?

По отношение на сътрудничеството ми с поп изпълнители, не знам, може да изскочи нещо в последния момент, тези неща се случват така, но планирам да имам много концерти и записи тази година. Ще запиша концерта за цигулка на Брамс това лято. Така че се подготвям за това и очаквам с нетърпение, да дам своята интерпретация на една от емблематичните пиеси за цигулка.

Ще имате ли концерти в Европа или например в България, друг концерт освен този, който ще имате сега?

Бих искал да се върна тук. В момента нямам планове, но ще видим дали ще направим страхотен концерт в понеделник. След това може би ще направим последващи планове и действия.

Вие сте един от най-талантливите и популярни цигулари в света. Имате голям репертоар, включващ незабравими произведения от класически и по-модерни композитори като Бах, Бетовен, Паганини и много други, но също така свирите в сътрудничество с модерни поп изпълнители. Кой е любимият ви стил музика, който слушате?

Мисля, че това, което е чудесно в музиката, е, че има такова разнообразие и мисля, че не е задължително да си избирате определен стил. Ние винаги имаме различно настроение, различни емоции. Знаете ли, фактът, че има различни видове музика, които да ви стимулират и вдъхновяват в различните моменти от живота Ви, е това, което е невероятно в музиката. Има толкова много неща, които не мога да избера, нещо, което ме определя, докато се приспособявам и променям. Аз, знаете ли, слушам различни видове музика, различен репертоар в рамките на класическата сфера, но също така и музика от по-популярната сфера, в зависимост от това как се чувствам и от какво имам нужда в този момент.

Какво е мнението ви за съвременната комерсиална музика в момента и артистите в този жанр?

С навлизането на поп-културата след Втората световна война, музиката заема все по-голяма социална значимост и отразява все повече обществото, тя вече не е такава каквато е била преди, прсото едно преживяване, докато звучи и дотам. Mузикалният език много се опрости и вече много бързо се усеща характерът на даден музикант или певец в неговото творчество. Поп-музиката или електронната музика в момента са отражение на времето в което живеем, на нашата култура, на това което имаме в телефона си и как си взаимодействаме. Очерователно е да видите как музиката обяснява нашата реалност в историята. Това е което е поп музиката днес.

Понеже вече сте в България, нека Ви попитам, слушали ли сте нещо от нашата музика някога? А знаете ли някой от българските изпълнители? Какво знаете за българската музика?

Знам за учителя Петър Дънов. Той е бил цигулар. Знам и, че е бил нещо като духовен лидер. Научих за него от моите приятели тук. Пуснах част от неговата музика на концерта ми във Варна миналото лято. Но сега откривам, че научавам много за българската култура и музика, и за важните личности от този свят, докато прекарвам повече време тук. Така че това е вълнуващо за мен.

Вие сте в София и за снимките на документалния филм за учителя Петър Дънов, който ще бъде представен на фестивала в Кан през 2024 г. Какво знаете за него и каква ще е Вашата роля във филма?

Както Ви казах, знам за учителят Петър Дънов от Татяна. Вече изсвирих част от музиката му и разгледах много от партитурите и имах представа какво е значението му за неговите последователи, които не са били само българи, тъй като той е имал международен успех и очевидно е имал голямо влияние върху живота на много хора. Очевидно е, че е завладяващ герой. Той беше от Варна, нали? Определено е важна фигура за България и вероятно има още много неща, които мога да науча за него. да

И накрая, като световна модна икона и лице на някои от най-големите модни брандове в света, как съветвате артистите да се обличат и изглеждат в наши дни? Винаги ли трябва да провокират с облеклото си или не?

Мисля, че до голяма степен отговорът на този въпрос се основава върху Вашата личност и това, което Ви подхожда. И буквално мисля, че Вие носите дрехи, които Ви харесва да носите, които според вас отразяват вашия характер, вашата личност. Може би е уместно за конкретното изпълнение, което имаш някъде, да се облечеш някак, но мисля, че няма правило. Мисля, че всички ние сме индивидуални и всички ние имаме, знаете ли, специфични начини да виждаме нещата и дрехите, точно както различните хора виждат човешкото изражение - по много начини. И така, това може да дойде само от Вас като индивид, знаете, изборите, които правите и как искате да се представите.

И ако трябва да дадете съвет на млад артист, който сега започва кариерата си, каква е Вашата рецепта за успеха?

Тук нещата също са подобни на това, което казах за дрехите. Мисля, че трябва да прегърнеш уникалните си човешки качества, разбирате ли? Искам да кажа, това е забавна реалност. Ние намираме себе си в човешките същества по много начини. Всички сме еднакви. Ние всички търсим едни и същи неща, знаете, любов и удовлетворение и, знаете, здраве и други подобни неща. И освен това ние сме напълно уникални по отношение на собственото си преживяване на тези човешки емоции и каквато и да е човешка реалност, в която се намираме. И така, по отношение на това да си музикант, трябва да прегърнеш това, което си, на което отговаряте. Не се опитвайте да се оглеждате наоколо и да копирате това, което виждате, че върви добре. Знаете ли, може да се вдъхновявате от неща и извън Вашата среда. Трябва да погледнете дълбоко в себе си и да разберете какво Ви прави специални. Всички ние сме специални по един или друг начин, защото имаме собствени очи, които виждат света по различен начин, виждайки нещата през нашата уникална перспектива. И така мисля, че това е съветът, който бих оставил на младите хора – Да прегърнете себе си, да приемете себе си, да обичате това, което сте, и след това да намерите начин да изразите това, защото хората са докоснати от тази автентична връзка и искреността на това, че споделяте себе си и Вашия опит.

А кое е по-важно за Вас, музикалното образование или правилните продуценти за началото на кариерата?

Всичко е важно. Искам да кажа, мисля, че очевидно образованието никога не е маловажно. Смятам, че докато сте живи и дишате, вие непрекъснато се учите и непрекъснато имате по-дълбоко разбиране за музиката, процеса за правене на музика и споделяне на музика и великите композитори. Знаете ли, можете да прекарате много животи, опитвайки се да влезете под кожата на някой, който очевидно е далеч по-добър от Вас в способността да пишете музика като соло на Бах например, нали разбирате Знате ли, това е нещо, в което инвестирате през целия си живот. И по отношение на това да имаш кариера, да имаш възможност да можеш да правиш това, което обичаш, това очевидно също е важно. Знаете ли, трябва да преследвате възможностите. Трябва да работите в мрежите, с хората, които знаете - агентите, продуцентите и т.н., за да имате възможност да правите, да споделяте музиката, да предавате образованието, каквото и да е, така че да, Трябват ви и двете.

Благодаря. Пожелавам Ви успешна година. И късмет.

Благодаря Ви