Общество

Проф. Радостина Александрова: Най-добрата мярка срещу грипа е да стоим вкъщи, докато боледуваме

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"Случаите на болни от грип се увеличават. Въпрос на време е да бъдат показателите за грипна епдиемия в София. За мен това не е най-важното. Най-важното е, че вирусът се разспространява и заразява още хора. За мен лично не е необходимо някой да ни каже какви мерки да предприемем, когато сме болнично заведение, училище или аптека какви мерки да предприемем". Това заяви в ефира на "Добро утро, Европа" вирусологът проф. Радостина Александрова. 

рез грипна ваканция съм минавала и аз, спомням си, но тогава си стояхме вкъщи. Има смисъл обаче от нея, когато заменят срещите в класната стая със стоене вкъщи, а не срещи в някой мол. Иначе няма нищо ново под слънцето, тези месеци всяка година са традиционно силни за него. Предполагам, че вървим към него, ако още не сме го достигнали. Следващите седмици ситуацията ще се успокои", посочи проф. Александрова.

"Няма нищо страшно в болестта "Х". СЗО говори за нея още през 2018г. в доклад. Западна Африка премина през тежка епидемия през 2016г. и 2017г. от ебола. Тогава стана ясно, че не сме готови за някои болести. Ваксината беше готова след това, но загинаха дсота хора. На следващата година беше добавена и тази болест X. Ние познаваме една много малка част от вирусите. 1 600 000 са вирусите, които инфектират птици и бозайници. Много голяма част от тях не са ни познати. Според публикация в science можем да опознаем голяма част от тези вируси срещу цена от над 1млрд. долара от глобалните правителства, но това не е голяма цена за тази цел. Но ние трябва да сме готови за да не се случват такива неща като с covid пандемията", каза още експертът.

Цялото интервю във видеото.