Европа

Ръст на болните от грип отчитат и в Сърбия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Приемните на здравните центрове в Сърбия са пълни с пациенти, които се оплакват, че страдат от вирус. Почти никой от тях обаче не знае точно какъв е, тъй като не се правят рутинни тестове, освен за ковид. Най-често им се поставя диагнозата "грипоподобно заболяване". През първата седмица на януари в страната е имало малко повече от 8500 такива пациенти, а през следващата седмица почти 10 000. И броят на пациентите се увеличава.

Този брой е очакван. Когато го сравним със същия период на миналата година, можем да кажем, че е на сходно ниво. Това означава, че сезонът има обичайното си протичане. Сега можем да кажем, че най-доминиращият вирус е грипът.

д-р Милунка Милинкович, епидемиолог от Института за обществено здраве на Сърбия

Въпреки че новата епидемична вълна беше очаквана, тя можеше да бъде смекчена. Според министъра на здравеопазването Даница Груичич решението е в маските и ваксинацията. В края на септември миналата година страната се е сдобила с повече от 360 хил. дози тривалентни и четиривалентни ваксини срещу грип. най-подходящото време за гражданите да ги получат е преди началото на сезона, но че все още не е късно.

Що се отнася до грипния вирус, възприемчивостта е обща и всеки може да се разболее.

д-р Милунка Милинкович, епидемиолог от Института за обществено здраве на Сърбия

Независимо от призивите на институциите и лекарите, гражданите не проявяват интерес към ваксината.

„Взехме по-малко от 400 000 дози, досега са използвани около 300 000, което е 5% от населението. Ваксината бе дадена на хората над 65 години, които са в риск. Останалите обаче не са ваксинирани“, казва д-р Зоран Радованович, епидемиолог.

Всяка година епидемичната вълна достига своя връх през февруари. Така е не само в Сърбия, но и в други европейски страни, където ситуацията е подобна, защото, както казват експертите, вирусът не познава административни граници.