Общество

Доц. Ангел Кунчев: До дни стигаме пика на грипната епидемия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

В подножието на пика на грипа сме. Очаквам, че до края на седмицата и в началото на другата да бъдат достигнати максималните нива и в първите засегнати области заболяемостта да започне да спада.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Няма някаква изненада тази година. Това е едно типично развитие на епидемичния процес, типично за ежегодните сезонни грипни епидемии – и като нива на заболяемостта, и като скорост на разпространение.

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Каквито и мерки да вземем, няма как да предотвратим епидемията. Тя ще се състои. Въпросът е колко интензивна ще бъде“, подчерта доц. Кунчев.

По неговите думи хора от т.нар. рискови групи – на възраст, с хронични заболявания, с проблеми в имунитета, следва да избягват контакта с прекалено много хора, било в градския транспорт, в мола, киното и т.н.

Носенето на маска е изключително лека, но много ефективна мярка. Най-ефективно е маската да носи болният, защото тогава рискът от заразяване спада на 50%, а ако и здравият носи – шансът пада до 15-20%, обясни доц. Кунчев.

По принцип тип А (подтип H1N1) е този, който предизвиква епидемиите. Напоследък обаче имаме и завишена циркулация на грип Б, коментира още експертът.

Той посочи, че COVID-19 все още не си е отишъл, като се разпространява чрез подварианти на Омикрон, а главните му характеристика са – лесно предаваем, с по-леко заболяване, не толкова смъртоносен и без тежки вълни, които затрудняват функционирането на здравната система.


Целия разговор вижте във видеото.