Европа

Гореща точка на фронта: Артилеристи от „Азов“ отбраняват позиции край град Лиман

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Артилерийско подразделение на бригада "Азов" в Източна Украйна използва самоходни гаубици, за да обстрелва руските позиции, докато украинските сили продължават да се борят с недостига на боеприпаси.

Разчетът, дислоциран в гора близо до град Лиман, разказва, че руските сили се опитват да напреднат и тяхната работа е от решаващо значение за задържането им.

Ситуацията в направление Кременна е напрегната, руснаците щурмуват всеки ден.

Както по цялата фронтова линия, и тук е много напрегнато, защото има активни атака, на които отговаряме, а това изисква много боеприпаси. Затова отговорът ни е постепенен. Като цяло руснаците ни превъзхождат числено и като оръжия. Те се опитват да извоюват малки победи, дори напредване с половин метър.

„Вяраг“ – командир на артилерийски разчет

Въпреки липсата на амуниции, войниците не губят мотивацията си.

Всички имаме една мотивация – страната ни, семейството. Имам малък син и не искам той да преживее тази война, когато порасне достатъчно, за да я разбере“, казва „Каспър“ – редник от бригада „Азов“.

Освен боеприпаси, липсват и части за ремонт на американските оръдия, които бяха изпратени на фронта миналия септември. Засега войниците разполагат само с 10% от необходимия им брой снаряди, за да отговорят равностойно на противника.

Но компенсират с измислянето на нови бойни стратегии за възпиране на руснаците. Преминаването в контраатака обаче изисква много повече боеприпаси.