Европа

Нови експлозии в Крим: Украйна твърди, че е унищожила руски военен кораб

От Euronews България Euronews България

Според украински медии в окупирания Крим и днес са отекнали експлозии, включително в района на военно летище. От Киев не коментират случая, но официално заявиха, че планират да засилят атаките срещу руска инфраструктура. Докато от Москва твърдят, че са свалили още украински дронове в погранични райони.

Във вечерното си обръщение президентът на Украйна благодари на военните лидери на страната за новата 50-а размяна на заложници между Киев и Москва. Той обаче не спомена главнокомандващия на армията, Валерий Залужни. През последните дни се появи информация, че Володимир Зеленски е на път да го освободи от поста.

Благодарен съм на всички, които помагат. Често чувахме в различни моменти, че нещо няма да проработи. Когато знаеш какво да правиш, всичко се получава, дори неща, които за някои изглеждат невъзможни. Украйна знае как да постигне целите си.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Според източници на "Ройтерс" постът на Залужни е бил предложен на командващия сухопътните войски, Олександър Сирски, но той не е приел. Другият спряган за позицията е шефът на военното разузнаване, Кирило Буданов.

По-късно през днешния ден украинското военно разузнаване официално съобщи, че е унищожила руски военен кораб в Черно море край Кримския полуостров.

Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 г. и е дом на руския Черноморски флот, е обект на интензивни нападения от украински безпилотни самолети и ракети, което поставя Русия в отбранителна позиция.

През нощта беше унищожен вражеска ракетена корвета“, се казва в онлайн изявление на военното разузнаване. Русия не направи незабавен коментар.

Украинската агенция нарече кораба "Ивановец" (клас „Тарантул“) и заяви, че стойността му достига 70 млн. долара, предаде БГНЕС.

В публикувания от нея видеозапис с нощно виждане, за който се твърди, че показва нападението, се вижда как малък плавателен съд се приближава към руския кораб, последван от голяма експлозия, а след това военният кораб започва да се преобръща и потъва.

Киев съобщи, че това се е случило близо до езерото Донузлав - езеро, което се влива в Черно море на западния бряг на Крим.

Украйна също така заяви, че руската операция по издирване и спасяване след нападението е била "неуспешна".

Докато Москва не направи незабавно изявление, руски акаунт в Telegram, свързан с армията, заяви, че Украйна е атакувала в района с девет морски дрона през нощта.
"Четири от тях са били открити от руски моряци, патрулиращи на Донузлавското езеро. Те откриха огън по тях", се казва в съобщението, като се добавя, че една лодка е "повредена".