Свят

Русия атакува с дронове критична инфраструктура в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинската противовъздушната отбрана е свалила 11 от 24 руски дрона, които са били насочени срещу критично важна инфраструктура в югоизточната част на страната, съобщават световните агенции, като цитират украинските ВВС.

След атаката късно в четвъртък е било прекъснато електрозахранването в град Кривой рог в Днепропетровска област, съобщи националният мрежови оператор "Укренерго". 40 000 души са останали без ток.

Украинската разузнавателна служба публикува видео, което показва успешна атака на украински морски дрон срещу руски военен кораб край анексирания Крим. Според украински медии, издирвателно-спасителните операции на руснаците в района били неуспешни, намеквайки, че всички членове на екипажа са загинали. Москва не е коментирала тези твърдения, нито е признала загубата на своя съд.

Украински официални представители заявиха, че Москва отказва да предаде телата на украинците, загинали при самолетната катастрофа край Белгород, въпреки желанието на Киев.А в селищата, разположени по фронтовата линия в Донецка област, тече евакуация на населението поради опасност от продължаващите сражения и обстрели.

Канцлерът на Германия изпрати ясно послание към съюзниците от ЕС относно подкрепата за Украйна.

Трябва да стигнем сравнително рано тази година до заключението, че двустранната подкрепа за отбраната на Украйна също ще бъде засилена. Това трябва да бъде посланието, което се изпраща от ЕС.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

А украинският президент коментира, че одобрението на ЕС за дългосрочната помощ за страната му е „ясен сигнал“ за Русия. Зеленски добави, че сега на ред е Америка, която трябвало да вземе важни решения.