Европа

Орбан може да смекчи позицията си за помощта на ЕС за Украйна (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Два дни преди извънредната среща на ЕС в Брюксел унгарският премиер Виктор Орбан заяви в интервю за френското списание „Поан“, че е готов да смекчи позицията си за използването на бюджета на Съюза за пакет от помощи за Украйна.

"Унгария е готова да участва във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), ако бъде гарантирано, че занапред ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това ежегодно решение трябва да има същото правово основание, както и сега: то трябва да бъде единодушно" казва Орбан, цитирани от "Поан".

В понеделник главният политически съветник на премиера на Унгария – Балаж Орбан, заяви, че Унгария е отворена за предложението 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за срок от четири години.

Киев се опитва да убеди Будапеща да не се противопоставя на отпускането на парите. Външните министри на двете страни разговаряха по темата в Ужгород.

Три-четири дни след началото на войната се срещнахме на същото място, както и днес. Очаквахме да назреят условия за мир, което не се случи. Това напълно противоречи на нашите интереси. Това е позицията, която защитаваме от две години, а именно: искаме да настъпи мир в Украйна.

Петер Сиярто – министър на външните работи на Унгария

Срещата между Кулеба и Сиярто имаше за цел да подготви посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев с цел подобряване на отношенията между двете страни.

 

И двете страни имат интерес да се проведе среща между министър-председателя на Унгария и президента на Украйна. Смятам, че направихме много голяма стъпка към такава среща. Всички сме заинтересовани тази среща да бъде успешна и да отвори нова страница в нашите отношения.

Андрий Йермак – началник на канцеларията на президента на Украйна

Германия е отпуснала повече от 7 милиарда евро на Украйна и канцлерът Олаф Шолц призова европейските партньори да увеличат помощта си за нападнатата страна.

Докато Украйна се готви за срещата на върха в Брюксел в четвъртък, тя се изправи пред корупционен скандал. Служители на Министерството на отбраната и бизнесмени са присвоили 40 милиона долара, предназначени за закупуването на оръжия.