Европа

Евродепутатите обмислят правни действия срещу ЕК заради парите за Унгария

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент заплаши да предприеме правни действия срещу Европейската комисия заради отблокирането на 10 милиарда евро от замразени кохезионни фондове за Унгария. В резолюция депутатите осъдиха решението на Комисията и заявиха, че Унгария не е изпълнила изискванията за независимост на съдебната система. Текстът бе подкрепен от внушително мнозинство.

 

Все още виждаме, че има огромна заплаха за върховенството на закона, например независимостта на съдебната система в Унгария, и затова е погрешна стъпка частичното размразяване на средствата в този момент. Би било още по-лоша стъпка да се размразят допълнителни средства. Ние подкрепяме изправянето на Комисията пред Съда на ЕС по този казус.

Тери Райнтке – евродепутат от Зелени/ЕСА

В момента Брюксел удържа над 20 милиарда евро от фондовете за сближаване и възстановяване на Унгария. Будапеща настоява всички пари да бъдат размразени. Но в своята резолюция депутатите казват, че „по никакъв начин ЕС не може да се поддаде на изнудване“ и призовават държавите-членки да застанат твърдо срещу ветото на Виктор Орбан.

 

Всички са недоволни от начина, по който Комисията и Съветът се справят със ситуацията. Резултатът от това е, че цяла Европа и Украйна са държани като заложници от един човек – г-н Орбан.

Софи инт Велд – евродепутат от „Обнови Европа“

Управляващата партия в Унгария отхвърли критиките. Смята, че Европейският парламент е пристрастен.

 

Очевидно в този парламент има хора, които не искат споразумение между Комисията и унгарското правителство. Които не се интересуват от детайлите, от фактите и реалността. Те са толкова непреклонни и толкова яростно против Унгария и Орбан, че реалността вече няма значение за тях.

Балаш Хидвеги – унгарски евродепутат

Председателят на ЕК заяви, че частичното отпускане на средства за Унгария е оправдано. Фон дер Лайен подчерта, че останалите 20 милиарда евро зависят от реформите за справяне с конфликт на интереси, защита на правата на LGBT общността и гарантиране на достъп до убежище.