Европа

Натоварен трафик: Пик на движението в редица европейски страни

От Euronews България Euronews България
Trafik UK Francia

Интензивен трафик и големи закъснения - с тези проблеми се сблъскаха десетки хиляди пътници от Великобритания, поели на летните си почивки. Освен на Ламанша при Дувър, забавяния имаше и в други точки на преминаване. Във Франция ситуацията с автомобилното движение бе сходна.

Това не е точно начинът, по който бихте искали да започнете почивката си, на с такива опашки се сблъскаха много туристи, които се опитват да напуснат Обединеното кралство, пресичайки Ламанша. Въпреки че проблемите започнаха да се изчистват в неделя, километричните задръствания доведоха до обвинения между Великобритания и Франция.

Интензивен трафик имаше и във вътрешността на Франция. Движението беше особено натоварено на магистралите около Париж и между Лион и Валанс. Властите регистрираха пик от близо 790 км задръствания по обяд в събота.

Трафик има и в Хърватия, където тече активният туристически сезон.

Пътниците пристигат на вълни от ранни зори. На фериботното пристанище има големи опашки от хора. За уикенда очакваме над 75 000 пътници и над 15 000 превозни средства. Натискът е доста голям, особено към остров Брач в Адриатическо море.

Йелена Ивулич, координатор в Национална корабна компания

Празничният трафик през северния тунел Готард в Швейцария също бе засилен - колоните автомобили достигаха 15 километра, с период на изчакване 2 часа и половина.