Европа

Дълги опашки на пристанище Дувър, Великобритания обвини Франция за транспортния хаос

От Euronews България Euronews България

Дълги часове чакане за минаване на границата – това бе картината на английското пристанище Дувър в петък вечер. Хиляди шофьори на камиони и британци, които пътуват за континента, не можеха да преминат граничните проверки поради липсата на достатъчно персонал от френска страна.

Париж обаче отрича да носи вина за създалата се ситуация, въпреки че липсата на достатъчно френски гранични служители е довела до 6-часово чакане и опашки за гранични проверки в ключовото английско пристанище.

Колоните от автомобили достигаха няколко километра. Милиони британци тръгнаха на почивка и още в началото се изправиха пред проблеми. 

Пристанищната администрация на Обединеното кралство заяви, че въпреки месеците на подготовка за пиковия туристически сезон, броят на френските гранични служители "е бил недостатъчен и далеч от изискания минимум, за да се осигури безпроблемно минаване на границата".

Откакто Великобритания напусна Европейския съюз през 2020 г, пътниците от Обединеното кралство трябва да преминат по-строги гранични проверки, когато пътуват до континента. 

В Дувър те се извършват от английската страна на Ламанша от френски персонал.