Общество

Европейският съвет по иновации показва как се финансират научните изследвания

От Euronews България Euronews България
Iliana Ivanova BGNES & EU Parliament Европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова. Снимка: БГНЕС

Европейският съвет по иновации организира информационен ден за финансиране на високотехнологични научни изследвания и иновации.

Форумът ще бъде открит от европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова. Експерти ще представят на участниците в събитието практическа информация за успешно кандидатстване, а бенефициери ще споделят своя опит.

Европейската комисия постави началото на ЕСИ през март 2021 г. като специализирано звено в програмата „Хоризонт Европа“ за разработване и разширяване на авангардни иновации с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021—2027 г. Фондът на Европейския съвет по иновациите, създаден през юни 2020 г., е ключова инициатива на Европейската комисия за извършване на преки капиталови и квазикапиталови инвестиции в размер от 500 000 до 15 млн. евро в капитала на новосъздадени предприятия и на МСП от всички сектори във всички държави от ЕС, които са с голямо въздействие.