Политика

Илиана Иванова: Ще положа усилия да привлечем частни инвеститори в сферата на иновациите

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Благодари на евродепутатите за подкрепата и признанието.“

Това каза Илиана Иванова минути, след като беше избрана от евродепутатите да заема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. На таен вот Иванова получи доверието на депутатите с 522 гласа ,„за“ и 27 „против“ нейната кандидатурата. Новият български еврокомисар ще влезе в длъжност следващата седмица, когато решението бъде утвърдено официално на заседание на Европейския съвет.

Първата задача на Иванова ще бъде среща с генералните дирекции, за да се очертаят проблемите и да се започне работа по тях, „защото няма много време“.

По думите на новия евркомисар има около 100 млрд. евро годишно дефицит за финансиране на иновациите в Европа спрямо таргета за 3% от БВП. Иванова посочи, че е необходимо да се положат усилия за привличането на достатъчно частни инвеститори.

„България все още е в дъното на класацията“, отбеляза тя, но добави, че се полагат усилия това да се промени.

Ще положа всички усилия мерките да дават резултат и да се помогне на университети и изследователи.

Илиана Иванова, избрана за еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта

Иванова планира още в края на този месец да посети България и да се срещне със заинтересованите в сектора, министри и учени.

Тя изрази съболезнования за близките на жертвите от наводненията у нас, като посочи, че по механизма за гражданска защита има възможност да се предоставят средства и трябва всички, които могат да помогнат, да го направят.

Иванова каза още, че до часове ще подаде оставка като председател на Европейската сметна палата, като очаква българското правителство да реши кого ще номинира за неин наследник.

Илиана Иванова ще е еврокомисар няколко месеца, защото през 2024 г. предстоят избори за нов Европейски парламент. Тя ще довърши ресора на Мария Габриел, която отговаряше за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта. Българският еврокомисар ще управлява портфейл с общ финансов пакет от над 120 милиарда евро през настоящия програмен период.