Свят

Доналд Тръмп е осъден да плати $83 милиона на писателката Джийн Карол

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

83.3 милиона долара трябва да плати Доналд Тръмп на писателката Елизабет Джийн Карол, която го обвини в изнасилване и клевета. Това реши съдебно жури в Ню Йорк. Бизнесменът, който е кандидат за номинацията на Републиканската партия за президентските избори тази година, трябва да плати на ищцата обезщетение от 18.3 милиона за нанесени репутационни щети и 65 милиона допълнителна наказателна компенсация. Около 3 часа бяха нужни на деветимата съдебни заседатели да се произнесат по иска на Карол.

От защитата на Тръмп обявиха, че ще обжалват.

Ще обжалваме веднага. Ще оставим настрана това смешно жури. Искам да ви напомня едно: ще продължим с президента Тръмп да се борим за правото на всеки да говори, според Първата поправка. Всеки има право да се защитава, когато е несправедливо обвинен.

Алина Хаба – адвокат на Доналд Тръмп

Джийн Карол даде Тръмп на съд, като го обвини, че е разрушил репутацията й на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил. Самият обвиняем си тръгна от залата още преди произнасянето на присъдата. Той многократно е отхвърлял обвиненията на писателката и е казвал, че никога не я е срещал.

Делото за клевета стана една от любопитните теми в предизборната кампания на Тръмп, който иска да се изправи срещу настоящия президент Джо Байдън на изборите през ноември и да го победи.