Свят

Има ли кой да спре Тръмп? В Ню Хемпшир гласуват за републиканската номинация за президент

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Часове преди предварителните избори на републиканците в Ню Хемпшир двамата кандидати за президентската номинация призоваха поддръжниците си да ги подкрепят. Бившата посланичка на САЩ в ООН - Ники Хейли, заяви, че Доналд Тръмп е обграден от политически елит, което е в негова полза.

Ще ви споделя трудна истина, моята истина. Гласувах два пъти за Доналд Тръмп. Гордеех се да служа на Америка и неговата администрация. Но хаосът го преследва. Знаете, че съм права. И не можем да бъдем държава в хаос, докато светът гори.

Ники Хейли, кандидатка за президент на САЩ от Републиканската партия

„Не може да минем през още четири години хаос, няма да го преживеем“, добави Хейли.

Проучвания показват, че тя ще получи 34% от гласовете в Ню Хемпшир, а Тръмп - 52%. Самият той очаква победа.

Радикалните леви демократи подкрепят Ники поради простата причина, че е по-лесно да я победиш.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия

„Виждате, че според проучванията, които излязоха сега, бием Байдън с много. До утре вероятно ще бъда обвинен още 3-4 пъти. Ще продължат да ми повдигат обвинения и това ще продължи да увеличава подкрепата ми“, допълни бившият американски президент.

Тръмп и Хейли останаха единствените кандидати за президент от Републиканската партия. Дебат преди гласуването в Ню Хемпшир изобщо нямаше, след като бившият държавен глава реши да не участва в нито една от дискусиите с опонентите си. Останалите претенденти, сред които губернаторът на Флорида, Рон ДеСантис, се отказаха от надпреварата заради ниските си резултати от проучванията и от вота в щата Айова.

В Ню Хемпшир демократите също избират кандидат за държавен глава. На бюлетината обаче липсва името на Джо Байдън, след като партията му обяви за първи официален вот този в Южна Каролина. От Белия дом предупредиха за измама с изкуствен интелект, при която глас, подобен на този на президента, призовава хората да не гласуват.