Свят

Евродепутати се опасяват от евентуално завръщане на Доналд Тръмп

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Убедителната победа на Доналд Тръмп на първите предварителни избори в Републиканската партия предизвика реакции и в Европа. Евентуалното му завръщане в Белия дом поражда съмнения за нова търговска война между ЕС и САЩ след 4 години сближаване по време на администрацията на Байдън.

По време на първия мандат на Тръмп Вашингтон наложи мита, които след това бяха премахнати.

"Не спим много спокойно. Контекстът се е променил, и то много, в сравнение с преди. Има условия на война и глобална нестабилност, които, от една страна, може да смекчат ситуацията", казва Тициана Бегин, евродепутат от Движение "5 звезди".

Търговията не е единственият проблем, който тревожи Брюксел. До момента САЩ са най-големият донор на Украйна във войната, но в Конгреса не успяват да се споразумеят за новите средства за Киев въпреки натиска от президента Зеленски. 

Ако Тръмп победи, евродепутати смятат, че Вашингтон ще спре да бъде толкова надежден партньор. 

Според Дейвид Маккалистър от Европейска народна партия "най-голямото предизвикателство при работата с Тръмп е, че той е непредсказуем. Каза едно нещо за Украйна - ще я подкрепя толкова, колкото е необходимо, а, от друга страна, поставя под въпрос тази подкрепа от Съединените щати. Очевидно има различни възгледи, така че човек не може да знае какво точно е мнението му."

След партийния вот в щата Айова - Тръмп е с една стъпка по-близо до евентуално издигане за кандидат президент от Републиканската партия. А след това се очаква сблъсък с демократа Джо Байдън.