Общество

Юрист: Голяма част от конституционните съдии са били ярки политически личности

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Кандидатите за нови съдии в Конституционния съд бяха избрани от Народното събрание, положиха клетва, в това няма нищо странно. Отсъствието на президента не е елемент от встъпване в правомощията на новоизбраните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, кой ще присъства на тази клетва е по-скоро протоколен акт. Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ юристът и юридически съветник на президента Желю Желев - Вержиния Велчева.

„За мен би била пречка новите конституционни съдии да са докладчици по делата за назначаването им и мандата им. Но чистото им участие в тези дела не е проблем“, каза още тя.

Аз, честно казано, не разбрах защо им трябваше да правят тази глупост с 9-годишния мандат. Едно елементарно замисляне как функционира Конституционният съд трябваше да доведе до извода, че това е глупост, дори ако не гледаме решението на КС. Няма как хора, които встъпват в закъснение, да имат пълен мандат. Това обърква цялата процедура по обновяване.

Една голяма част от конституционните съдии до момента са били ярки политически личности с всичките позитиви и негативи за това, но са били избрани за конституционни съдии. Няма изработени критерии по които да се оценява професионалната пригодност, заяви Вержиния Велчева.

Не мога да разбера този стремеж във всичко да се търси скандал напоследък, който се подема от истерични политици и от медиите. Моят упрек към всички НПО-та, които критикуват, защо те не предложиха една кандидатура, която да влезне в обществена дискусия.

Прави са партиите в реакциите си, защото това бяха кандидатурите в НС, никой не предложи на обществено обсъждане друга кандидатура, включително БСП или ИТН. Държанието на президента е някак си дребнаво заядливо, но някак си глупава демонстрация. Той не може да преглътне, че ролята, в която се изживяваше в продължение на две години, му беше отнета, посочи още Велчева.

Цялото интервю гледайте във видеото.