Свят

ЕС и ООН осъдиха екзекуцията с азот на мъж в САЩ

От Euronews България Euronews България

Европейският съюз заяви, че "дълбоко съжалява" за екзекуцията на осъден убиец в американския щат Алабама с азотен газ - първият случай, когато този метод е използван в САЩ. „Според водещи експерти този метод е особено жестоко и необичайно наказание“, заяви говорител на ЕС, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

27-членният блок има категорична опозиция срещу смъртното наказание и редовно критикува екзекуциите, извършвани по целия свят. Преди това и ООН предварително порица екзекуцията с азот.

В щата Алабама днес беше екзекутиран осъдения за убийство Кенет Юджийн Смит, който напразно задържа дъха си, докато служители го задушаваха с азотен газ.

Смит, осъден за убийство през 1988 г. вече е преживял един опит за екзекуция. През ноември 2022 г. властите в Алабама прекратяват екзекуцията му чрез смъртоносна инжекция, след като с часове се опитват безуспешно да вкарат игла за интравенозна инфузия в тялото му.

Екзекуцията на Смит беше първата в САЩ за годината. Миналата година бяха изпълнени 24 смъртни присъди, всички с помощта на летална инжекция. За първи път от повече от 40 години за екзекуция в САЩ се използва нов метод.

Алабама е един от трите американски щати, разрешаваща екзекуция чрез задушаване с азот, при което смъртта настъпва от хипоксия, или недостиг на кислород.

Кенет Смит убил заедно със съучастник през 1988 г. Елизабет Дорлийн Сенет, на 45 години, по поръчка на съпруга й Чарлз Сенет, пастор, който бил силно задлъжнял и изневерявал на съпругата си. Убийството било замаскирано като обир, който уж приключил не както трябва. След това съпругът се самоубил, но полицията успяла да стигне до убийците на жената. През 2010 г. Джон Форест Паркър, съучастникът на Кенет Смит, беше екзекутиран също, припомня БТА.