Европа

Киев обвини Москва за екзекуция на войници, искали да се предадат

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е изстреляла 12 безпилотни летателни апарата и една крилата ракета срещу Украйна, като украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили 10 безпилотни летателни апарата, преди да достигнат целите си. Те допълниха, че ракетата не е била унищожена, но и не е достигнала целта си. По-късно Киев обвини Москва, че е извършила военно престъпление, като е екзекутирала украински войници, които са сигнализирали за намерението си да се предадат. От украинските сили добавиха, че ще продължат с разследването на случая.

Стана ясно и че военните на Кремъл са намалили атаките си срещу обсадения източноукраински град Авдеевка, а по неофициални данни от региона те не са успели да превземат разрушения град Марийка на югозапад. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че седмицата е била ползотворна за украинския народ.

 

Тази седмица беше ползотворна за нашата държава и нашите цели. Русия загуби влиянието си в две международни институции. Организацията за забрана на химическите оръжия и Международната морска организация - една от ключовите, отговарящи за сигурността. Терористите нямат място там.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

 

Петро Порошенко обвини Киев, че застрашава отбраната на Украйна, след като в петък му беше забранено да напусне страната. Службите за сигурност на Украйна обаче твърдят, че предишният президент на страната е планирал да се срещне с унгарския лидер Виктор Орбан. Припомняме, че Киев нарече Орбан "приятел на руския президент Владимир Путин", и според тях посещението на Порошенко може да бъде използвано за Кремълска пропаганда. Той обясни, че е планирал да посети Полша и Съединените щати, за да получи подкрепа и помощ за Украйна. Будапеща нарече това политическа чистка и заяви, че това е доказателство, че Украйна не е готова да се присъедини към европейския съюз. Междувременно атомната електроцентрала в Запорожие претърпя пълно прекъсване на електрозахранването. Централата, която все още е под руска окупация, беше отрязана от основното електрозахранване и трябваше да включи собствените си дизелови генератори. Ръководителят на ядрения надзор към ООН Рафаел Гроси заяви, че инцидентът напомня за несигурната ситуация с безопасността в централата, която може да бъде засегната от събития далеч от самата площадка.