Свят

В Дания специални машини правят отново годни чаши за еднократна употреба

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици чаши за еднократна употреба се използват всеки ден от заведенията за напитки за вкъщи. В Орхус - вторият по големина град в Дания, се изпробва нов начин за събиране на отпадъци. Това се прави с цел да се реши проблемът със съдовете за еднократна употреба, които се натрупват по улиците на града.

За по-малко от 70 цента потребителите могат да си купят чаша за вкъщи, сумата за която ще им бъде възстановена, когато я предадат обратно на една от 25-те машини, разпръснати из целия град.

 

 

Всички ние искаме да намалим количеството боклук, което се намира наоколо и особено в кафенетата. Ние знаем, че сме виновни за мръсотията и вървейки по улицата, се надявам, че това все някой ден ще се промени.

Джо Хугард, генерален мениджър, "Ла Кабра"

Веднъж събрани, чашите се измиват и използват повторно. Ако бъде успешна, програмата може да бъде разширена и до това да включва чинии за еднократна употреба, кутии за пица и други съдове. Основателите споделят, че се надяват, в бъдеще проектът да увеличи мащаба си многократно.

 

Трябва да работим по-усърдно, за да има по-голям ефект. Повторната употреба е по-скъпа от еднократната. С тази наша инициатива ние един вид симулираме бъдеще, в което имаме законодателство, което помага на програмата за повторна употреба действително да процъфтява.

Симон Росау, Ръководител проект, Община Орхус:

За момента участието в инициативата е доброволно. То обаче се базира на система за връщане на депозитите за кенове и бутилки, която се прилага в цялата страна от 2002 г.насам.