Европа

Кралицата на Дания Маргрете II предаде властта на сина си - Фредерик Х

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

За първи път като крал - Фредерик Х, поздрави поданиците си от балкона на двореца Кристиансборг. Премиерът Мете Фредериксен официално го провъзгласи за монарх на Дания, Гренландия и Фарьорските острови. 

В първата си реч той заяви, че ще бъде "обединяващият крал на утрешния ден", след като наследи майка си, която реши да се откаже от престола.

 

Точно 52 години след като я посрещна - Дания изпрати с аплодисменти своята кралица. (АТМ) Маргрете II избра да абдикира на 14 януари, след като на същата дата през 1972 г. наследява датската корона от покойния си баща. Тя съобщи за абдикацията в новогодишната си реч, след като претърпя операция на гърба.С оттеглянето ѝ към момента в Европа вече няма нито един действащ монарх от женски пол.

Фредерик Х, крал на Дания, Гренландия и Фарьорските острови

 

На площада пред двореца в Копенхаген се стекоха десетки хиляди хора, за да приветстват най-новия европейски монарх.

"Важно е, защото е наистина исторически ден. Много е хубаво да съм част от това и да го изживея. Може би няма да видя друга таката церемония заради възрастта ми. Така че, днес е празник", казва Шарлот Мьолър, почитателка на кралското семейство.

Церемонията привлече погледите и на чужденците в Дания.

"Изглеждат като много достъпно кралско семейство и мисля, че има прилики между Австралия и Дания - в непринудения подход на хората", смята Леон Фишър, австралиец, живеещ в Дания.

Новият престолонаследник е първородният син на Фредерик Х - 18-годишният принц Кристиан. А кралят застава начело на 6-милионна Дания заедно с принцеса Мери, която е новата кралица консорт. Тя е израснала на австралийския остров Тасмания, а със съпруга си се запознава на Олимпиадата в Сидни през 2000 г.