Свят

Политици и общественици обсъждат антисемитизма в Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската еврейска асоциация организира международна конференция в Краков, за да обърне внимание на проблема с нарастването на антисемитизма в Европа след избухването на войната в Газа.

„Събития като това ни насърчават да повтаряме фразата „никога отново“. Когато ние, евреите, казваме „никога повече“, това не е просто послание към света. Това е ангажимент, който сме поели към себе си. Еврейският народ никога повече няма да бъде беззащитен“, казва Реувен Ривлин – 10-и президент на Израел .

„Разчленете езика, целия език, пред който е изправен днес Израел. Езикът на Южна Африка и други страни, които използват думи като „колонизация“, „апартейд“ и „геноцид“, за да „нацифицират“ Израел. Този идеологически акт, този дискурс е особено опасен“, допълва Мануел Валс – бивш премиер на Франция.

На конференцията беше и Илон Мъск, който наскоро беше обвинен в антисемитизъм в социалната си платформа X.

„Помислих си: „За какво говорят хората с този антисемитизъм?“ Никога не съм го чувал. Но като гледах огромните демонстрации в подкрепа на Хамас в почти всеки голям град на запад... това ме порази“, каза Мъск.

Но подкрепата за Палестина и стремежа й към независимост не винаги е равнозначно на подкрепа за действия на радикалното движение Хамас.

„Светът трябва да отвори очите си и да погледне към ислямофобията, към антипалестинизма, както искайте го наречете, докато палестинският народ се бори за възстановяване на своята независимост. За мен антисемитизмът е като антипалестинизма, като ислямофобията, като расизма или фашизма. Няма разлика между едното и другото, всичко е античовешко“, твърди Нидал Хамад – палестински активист.

„Нова, изключително брутална глава в израелско-палестинската война раздели света. Същият свят, който вече толкова пъти е крещял „никога повече“, предава Магдалена Ходовник от Euronews.