Европа

Андрей Новаков: ЕС да наложи стандарт от 60 сек. за обработка на камион

От Йорданка Костадинова Йорданка Костадинова Кореспондент

„Всеки друг бранш на мястото на транспортния отдавна би поискал промяна на условията на работа – пресичането на граница в момента отнема до два дни, което създава почти 250 евро загуби дневно на камион за компанията, която го стопанисва. Не можем да си позволим тези средства да не ги вложим в образование или инвестиции, така че да се завъртят в икономиката.“

Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.

„Вярвам, че е въпрос на организация, защото към момента се извършват много ненужни проверки на границите, което създава тези опашки. Разбира се, ултимативната цел е влизането в Шенген по суша“, уточни той.

Моята лична цел е, докато влезем в Шенген, Европейският съюз да наложи стандарт от 60 секунди за проверка на камион, защото така не може да се продължава.

Андрей Новаков, евродепутат (ГЕРБ-ЕНП)

„Има недостиг от 600 000 шофьори на камиони в ЕС, а скоро ще станат 2 милиона, просто защото никой не иска да работи в толкова тежки условия“, подчерта Новаков.

Той посочи, че Европейският парламент разглежда възможността за сваляне на възрастта за придобиване на на категория C и D – на 17 години да започнеш да управляваш камион с придружител, а на 18 години, ако имаш удостоверение за професионална компетентност, да получиш и книжка.

„За мен това е доста рисковано. Съгласен съм, че трябва да има повече шофьори и работна ръка, но не и с цената на човешки живот. Тези години, от 18 до 21, са много ключови за развитието на всеки човек и ми е трудно да си представя как един 17-годишен млад човек би могъл да управлява 40-тонна композиция през зимата, за което се изисква много опит. Затова аз ще настоявам за компромисен вариант, в който да се изискват гаранции за безопасността на хората на пътя и самите шофьори“, каза Новаков.

За мен временно решение е привличане на хора от трети страни. В случая с България, най-леко би било с Молдова и бесарабските българи, които лесно биха се адаптирали в българските условия.

Андрей Новаков, евродепутат (ГЕРБ-ЕНП)

От 1-ви април би могло да издаваме шенгенски визи, с които тези хора биха могли да пътуват и работят спокойно в ЕС“, допълни евродепутатът.

Той коментира още, че европейското финансиране за отбранителен капацитет съществува от няколко години, като Програмата за свързана Европа отделя 1.7 млрд. евро за инфраструктура с двояко предназначение – за цивилни и военни цели.

Според Новаков това финансиране не е достатъчно и в следващия програмен период то трябва да се увеличи.

„Радвам се, че бях част от инициативата за разклонението на Коридор 8 и изграждането на магистрала София – Скопие – Тирана – Дуръс, която от една страна ще свърже нашите държави, но от друга ще даде възможност на НАТО за придвижване на военна техника от албанския бряг до Черно море и Румъния, включително. Европейският каза да ЕС каза да и Програмата за свързана Европа разшири коридора и България ще може с европейски пари да постигне една отколешна мечта – да свърже София и Скопие“, каза още българският евродепутат.

Той коментира и темата за миграционния натиск към Европа.

Не може Европа да се превърне в бежанския лагер на цял свят. Ние сме солидарни и съпричастни, милиони намериха своя нов дом в Европа, но имаме и своя лимит. Има сериозна група от хора, които не приемат безконтролно всеки, който желае, да може да премине границата на ЕС“, отбеляза Новаков.

„Считам, че трябва да се намери баланс – тези, които желаят да се интегрират, да работят, да плащат данъци и да спазват порядките ни, да го направят. Но тези, които са склонни да извършват престъпления и да разчитат безконечно на социалните системи, трябва да намерят начин да поемат отговорност за своя живот, без това да бъде за сметка на европейските данъкоплатци“, подчерта той.

 

Целия разговор вижте във видеото.