Европа

Андрей Новаков: Борим се за Шенген, но той не функционира така, както преди пет години

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Гранични проверки са въведени включително и в Шенген, например на границата на Словения и Хърватия. Опашките в посока България са по поне два дни. Това каза за Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.

Евродепутатът обикаля Европа с ТИР и автомобил, за да разбере за колко време се преминават границите между държавите, независимо дали те са в Шенген или не.

По думите му около седмица ще е необходима на един тежкотоварен камион да измине разстоянието от Западна Европа до България именно заради граничните проверки. Ако обаче граничните проверки отпаднат, тогава това време ще се намали и ще са необходими три дни за преход от Бургас до Ротердам например, посочи Новаков.

Над 24 часа се чака в момента на Калотина, над 24 часа се чака на Батровци, между 9 и 12 часа се чака и на границата със Словения. Имаше опашки дори на границата между Германия и Австрия. От една страна се борим за Шенген, но от друга той не функционира така, както функционираше преди четири или пет години.

Андрей Новаков каза, че ще опише подробно в доклад всичко, което е видял по по границите на Европа по време на своята обиколка. Лесно е да изчислим загубите, тъй като те се между €200 и €240 на камион на ден, лесно е да видим колко губи Европа от това.