Политика

Радев: Призовавам до Нова година управляващите да гарантират пълноценното ни приемане в Шенген (Обновена)

От Euronews България Euronews България

"Призовавам управляващите в оставащите дни до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген. С много дипломация, усилие и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Нелепата политика на управляващите декапитализира „Булгартрансгаз “, която не вкара и една стотинка в бюджета, но за сметка на това, ни злепостави като ненадежден партньор пред Европа. Управляващите все още дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция.

„Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса. До скоро лидерите на ПП и ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и че трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем правова държава, пълноценно интегрирана в Европа“, категоричен е Радев.

Днес те управляват заедно, изнасилват конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията, това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген.

Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение и сегашното решение за вкарване в управлението в НС на чужденци с български паспорт, правите ли разлика, държавите от ЕС и сегашното вкарване за държавите от целия свят. Има разлика, категоричен е Радев. Мнозинството или не съзнава в какво ни вкарва, или правят тези промени за конкретни хора, каза Радев.

Държавният глава заминава на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната ще бъдат във фокуса на посещението на президента Румен Радев. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.

Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат, преговорите за Шенген изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна. Така министър-председателят Николай Денков коментира призива на президента Румен Радев към правителството да гарантира пълноценното приемане на страната в Шенген до края на годината, предаде БНТ.

"Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило. Така че всякакви коментари какво и как е можело да стане, са излишни към момента. Трябва спокойствие, за да приключат преговорите по положителен начин", каза Денков.

Решението на Нидерландия да даде "зелена светлина" за членството на България в Шенген поставя страната ни в по-добра позиция в преговорите с Австрия, коментира още той.

"Преговорите продължават и ще завършат така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията", поясни премиерът.