Европа

Болни от епилепсия във Великобритания страдат от недостиг на лекарства

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Шарлот Кели живее с епилепсия повече от 20 години и приема по две таблетки дневно, за да се справи със състоянието си. Епилепсията е заболяване, което засяга мозъка и причинява чести припадъци. Но сега - поради проблеми с доставките - тя казва, че е принудена да ограничава лекарствата, които използва.

 

Ако трябва да бъда честна, ме е страх да знам, че може да не получавам лекарства за няколко месеца. Има моменти, в които ми се е налагало да звъня в 5 или 6 различни аптеки. kолкото повече звъниш в различни аптеки, толкова повече не чуваш това, което трябва да чуеш. Ако нямам лекарствата си, мога да получа множество припадъци и това да доведе до хоспитализация, а в най-лошия случай - до смърт.

Шарлот Кели, майка, живееща с епилепсия

Шарлот казва, че през декември е трябвало да получи нови количества, за да изкара следващите два месеца. Но тъй като се съобщава за производствени проблеми, няма гаранция кога ще има наличности. По данни на благотворителната организация Epilepsy Society над 600 000 души в Обединеното кралство страдат от това заболяване, или приблизително един на всеки 100 души.

 

Не знаеш колко припадъка или атаки може да получи човекът или колко тежка е епилепсията, защото очевидно той е приемал медикаменти всеки ден в продължение на много години. И ако той просто спре и за един ден, може да бъде голям проблем.

Кей Дхилон, фармацевт

Директорът на медицинските служби в Обществото по епилепсия професор Лий Сандър споделя, че индустрията трябва да повиши устойчивостта си.

 

Може да се окаже, че се нуждаем от стратегически резерв, от складиране на лекарства. Може да се наложи да внесем лекарства от други части на света, като спешна мярка, за да избегнем това.

проф. Лей Сандер, директор на медицинските служби в "Общество по епилепсия"

В изявление, предоставено на британския телевизионен канал Sky News, говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи заявява, че разбират колко "разочароваща и притеснителна" може да бъде възможността за недостиг на лекарства. Министерството е наясно с проблемите с доставките на лекарството за епилепсия и се надява те да бъдат разрешени до средата на февруари.