Euronews Primetime

Липсващи лекарства: Препарати за астма, диабет и епилепсия изчезнаха от складовете

От Euronews България Euronews България

Препаратът „Пулмикорт“, използван в терапията на астматици, отново изчезна от складовете за лекарства. За това сигнализираха фармацевти. Освен него, липсва и лекарство за диабетици, и при епилепсия.

За липсващите препарати за астма и диабет от складовете за лекарства, стана ясно преди дни. Според собствениците на аптеки, причината е в реекспорта на лекарства.

 

Внасят се с по 20-30% повече, отколкото е българския пазар и въпреки всичко не стигат. Проблемът е, че фирмите притежатели на разрешение за употреба не искат повече да внасят в България, защото се връщат при тях чрез паралелен износ. Внасят в Германия, в Италия, в много държави.

Николай Костов – собственик на верига аптеки

Според Съюза на фармацевтите, проблемът е скрит другаде.

 

Проблемът е че в момента може да имате много голямо количество лекарствен продукт, който да е в няколко склада, има достатъчно количество за България, но аптеките нямат достъп до него и той се насочва към конкретни аптеки. Така едни хора получават преимущество на пазара, защото само в техните аптеки има лекарствени продукти.

Димитър Маринов – гл. секретар на Български фармацевтичен съюз

Регулацията на реекспорта зависи от Изпълнителната агенция по лекарствата. От там отговориха писмено, че се намесват в този вид търговия, само ако медикаментите за износ надвишават 65% от необходимите количества за мрежата на разпространение.

 

Тази система има пропуски, доста несъвършена и позволява да бъде заобиколена. В момента в нея фигурират 61 продукта, на които е забранен износа, но те са много повече и тези, които не са в списъка могат спокойно да продължават да се изнасят.

Николай Костов – собственик на верига аптеки

Списъците в Специализираната електронна система за проследяване и анализ се актуализират според пазара. От складовете – вносители увериха, че лекарството за астма трябва да се появи до дни на склад.

За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.