Европа

Лекар: Има спад на ваксинирането на деца в ранна възраст в цяла Европа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Сезонните вируси и грипа са в своя пик в цяла Европа. По-притеснителна обаче е епидемията от морбили в Румъния. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ д-р Аспарух Илиев от университета в Берн, Швейцария.

В последните две-три години наблюдаваме в цяла Европа едно намаляване на ваксинирането на деца в ранна възраст с ваксини от редовния ваксинационен календар, което води до морбили. Това е всичко друго, но не и безвредно заболяване.

По думите на д-р Илиев в България все още няма данни за драстично увеличение на случаите на морбили, но има пик на случаите на варицела. Той съветва родителите да следят внимателно децата си, защото варицелата често започва като лек респираторен вирус с неразположение.

Бих искал да се обърна към всички и да ги предупредя в никакъв случай да не се преминава към варианта да се заразяват децата с морбили или с варицела – т.нар. Морбилни или варицелни партита, защото това е много опасно.

Covid 19 остава доминиращ както в Западна Европа, така и в България, той е и по-заразен, отбеляза д-р Аспарух Илиев. Между пет и шест процента от всички болнични реанимационни легла в Германия са заети от пациенти с Covid 19, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.