Икономика

ЕК защити важността на Зеления пакт по време на форума в Давос

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Защитата на Европейския зелен пакт пред световните политици и международните финансови и индустриални играчи бе от ключово значение за Европейския съюз по време на форума в Давос. Европейската комисия замина за Световния икономически форум, с цел да успокои, убеди и привлече всички участници около водещия проект на блока в областта на климата.

 

Разбира се, трябва да сме много наясно, че с китайските субсидии много затрудняваме нашите предприятия. Затова ние коригираме и нашата търговска политика, а също и политиката ни за държавните помощи. Това е с цел да сме сигурни, че предприятията ясно ще видят, че сме готови да се борим за нашата промишленост и искаме тя да просперира в Европа.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Зеления пакт

Освен, че трябва да се убедят международните партньори, трябва и европейските граждани да повярват в каузата. Комисията признава, че пред лицето на икономическите и геополитическите трудности не е лесно да се аргументира тезата за изменението на климата. Но от институцията са уверени, че те ще продължат по пътя към въглеродна неутралност до 2050 г.

 

Много важно е, че от една страна, продължаваме да действаме относно промените в климата. Но в същото време трябва да сме сигурни, че основателните опасения за конкурентоспособността, за това хората да изкарват достоен живот, да живеят както трябва, че всичко това все още е възможно. Смятам, че можем да обединим тези два елемента и че е напълно възможно, дори необходимо, да се справим.

Вопке Хукстра, европейски комисар, отговарящ за действията в областта на климата

Предстои да видим дали това ще бъде достатъчно. Европейските избори през юни ще покажат дали гражданите на съюза все още смятат климата за основен приоритет.