Свят

Край на срещата на върха в Давос: Председателят на форума се похвали с постигнат напредък

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Председателят на Световния икономически форум Бьорге Бренде заяви, че се гордее с напредъка, постигнат от участниците в ежегодната икономическа среща в Швейцария. Според него са били проведени важни дискусии и са били постигнати споразумения по въпроси, свързани със сигурността, климата, изкуствения интелект и управлението. В заключителните си думи Бренде изтъкна редица глобални предизвикателства, сред които войната в Украйна, напрежението в Близкия изток, възхода на изкуствения интелект и изменението на климата. Той подчерта, че срещата е доказала значението на приобщаването в "критичен и сложен момент не само за света, но и за всеки човек в него".

Наистина се гордея с това, което постигнахме в Давос само за една седмица. То е доказателство, че сътрудничеството може да доведе до резултати. Сега е моментът, когато гледаме година напред, с цел да увеличим този напредък.

Бьорге Бренде, президент на Световния икономически форум

„Очаквам с нетърпение форумът да продължи да работи с всички вас по тази и своите инициативи през цялата година, така че когато се срещнем отново, да сме постигнали измерим напредък“, допълни Бренде.

Той добави, че инициативите „Бъдещето на растежа“, подкрепени от нова рамка, която гледа отвъд растежа на брутния вътрешен продукт, ще бъдат двугодишна кампания. Тя ще помогне на политиците и икономистите да споделят нови идеи и най-добрите практики за балансиране на растежа с цели за иновации, приобщаване и устойчивост.