Европа

Австрийски евродепутат: България ще влезе напълно в Шенген, когато ЕС оправи границите си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

ЕС трябва да оправи външните си граници, преди да приеме напълно Румъния и България в Шенгенската зона за безпаспортно пътуване. Това обясни пред Euronews австрийският евродепутат от управляващата партия ЕНП Лукас Мандл. Разговаряхме с него, за да разберем противоречивото решение на ЕС от декември миналата година, според което се позволява пътуването до и от двете страни без проверки по въздух и море. Но по искане на правителството във Виена, остава в сила строгия контрол по сухопътните граници. В продължение на месеци Австрия блокира членството на двете държави в Шенгенското пространство поради опасения от големи потоци на нелегални мигранти.

Австрия има много конструктивен и положителен подход. Ние искаме да намерим решение. Както винаги съм заявявал, искаме България и Румъния да бъдат в Шенгенската зона. Просто това все още не е възможно, защото външните граници на Европейския съюз все още не са добре защитени.

Лукас Мандл, австрийски евродепутат, ЕНП

„И затова Австрия дава ясното послание, че първо трябва да решим въпроса с външните си граници по отношение на незаконната миграция. А след това можем да продължим със следващите стъпки“, допълни Мандл.

Австрия е обезпокоена от големия брой молби за убежище на своя територия, въпреки че е заобиколена от други държави от ЕС. Според правилата на блока мигрантите трябва да подават молби за това в първите държави членки, в които влизат.

Всички знаем, че това правило не беше спазено реално от много държави членки. Пример е Унгария, за съжаление. Други държави членки също не го спазваха изцяло. И за в бъдеще се договорихме, че България и Румъния ще се грижат за онези бежанци, които са влезли първо в една от тези две страни.

Лукас Мандл, австрийски евродепутат, ЕНП

Сега Румъния и България се споразумяха да засилят контрола на външните граници с помощта на агенцията на ЕС Frontex. И също така се ангажираха да обработват молбите за убежище на собствената си територия. И двете страни ще се присъединят към Шенгенската зона на 31 март, само по въздух и вода. През цялата 2024 година ще продължат разговорите за следващите стъпки за прекратяване на проверките по сухопътните граници.