Европа

Румънски евродепутат пред Euronews Bulgaria: Не искаме да се отделим от България за Шенген

От Йорданка Костадинова Йорданка Костадинова Кореспондент
Siegfried Muresan Зигфрид Мурешан. Снимка: Euronews Bulgaria

„Винаги сме казвали, че Румъния и България действат заедно в тази област, така че да, действаме заедно. И винаги сме казвали, че ние като румънци искаме България да се присъедини към Шенген заедно с нас. Това е добре за България, добре е за Румъния, добре е за Европейския съюз.“

Това каза в специално интервю за Euronews Bulgaria румънският евродепутат Зигфрид Мурешан (ЕНП). Той изрази подкрепа и за инициативата на своите български колеги, които поискаха от Европейската комисия да поясни дали българо-румънската граница по Дунав се смята за морска или не.

„Надяваме се, че тази граница също може да бъде премахната. Ето защо инициативата на българските колеги е много добра. Аз я подкрепям. Комисията трябва да изясни това. Надявам се, че можем да постигнем пълно премахване на границите по всички сухоземни граници възможно най-скоро и ако Комисията стигне до заключението, че граничният контрол по Дунав може да бъде премахнат преди това – още по-добре, бихме искали да го видим премахнат възможно най-скоро. Това би помогнало особено много на товарните автомобили от двете страни на Дунав, както в България, така и в Румъния“, коментира Мурешан.

Румънският евродепутат коментира още перспективете за евроинтеграция на Молдова, проблемите с вноса на селскостопанска продукция от Украйна, как ще се отрази възходът на евроскептичните партии върху начина, по който функционира Европейският съюз, и други.

 

Целия разговор може да видите тук: