Свят

Хиляди държавни служители протестират в Северна Ирландия с искания за увеличение на заплатите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки хиляди служители от публичния сектор в Северна Ирландия излязоха в стачка в знак на протест срещу политическата безизходица, която ги остави без увеличение на заплатите, а страната - без действащо правителство. Повечето училища бяха затворени, а болниците работеха на облекчен режим. От своя страна властите предупредиха хората да не пътуват, освен ако не е наложително, тъй като екипите за опесъчаване на пътищата също са се присъединили към протеста.

Ние стачкуваме по принуда. Това не е нещо, което искам днес. Не искам да стачкувам. Искам да съм навън и да работя с моите ученици, които се нуждаят от своята рутина, които имат нужда от мен там. Трябва обаче да осигуря бъдещето на своята професия.

Мeри Ъруин, учителка за деца със специални нужди

24-часовата стачка на около 150 000 учители, медицински сестри, шофьори на автобуси и други е най-голямата от години в Северна Ирландия Припомняме, че страната е част от Обединеното кралство, но е със собствено регионално правителство.

Това правителство обаче не функционира от почти две години, откакто една от двете партии, споделящи властта, напусна заради спор за търговските правила след Брекзит. В страната се очертава патова ситуация, тъй като не се вижда ясен изход от политическата криза, което пък допринася още повече за недоволството на гражданите.