Свят

Ирландия променя политиките за търсещите закрила заради мигрантския поток от Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Повече от 100 хил. бежанци от Украйна са пристигнали в Ирландия от началото на руската инвазия. Мигрантският поток оказва натиск върху системата в страната, който беше пренебрегнат от бившия премиер. 

Според мен хората в страната се отличават с гостоприемството си и работят с украинската общност, за да я накарат да се чувства добре дошла.

Майкъл Мартин, бивш министър-председател на Ирландия

Действащото ирландско правителство ще намали драстично социалните плащания - от 220 евро на седмица до едва около 39 евро. 

Ирландия е приела 100 хил. украински бежанци досега. 75 хил. от тях са получили настаняване, осигурено от държавата. Системата работи на пълно обороти, но кабинетът приема, че вече не може да продължи да предоставя същата помощ.

Крейг Хюз, политически кореспондент на Irish Daily Mail

Наблюдатели отбелязват, че много украински бежанци търсят закрила в други държави от Европейския съюз, а след това се насочват към Ирландия заради по-големите помощи. Според новите правила настаняването, осигурено от държавата, ще важи само 90 дни. После лицата ще трябва сами да търсят къде да отседнат.

Къде ще отидат тези хора, които са предимно жени и деца, ако в края на 90-те дни нямат работа, защото не говорят английски или се грижат за децата? И как да намерят частна квартира под наем в Ирландия, след като пазарът и без това е под натиск?

Деърдре Гарви, генерален секретар на Ирландския червен кръст

Ирландия винаги е била популярна дестинация за търсещите международна закрила. Но с недостига на жилища, правителството реши да сложи край на това. От следващия месец вероятно хората от Украйна, търсещи убежище тук, може да се наложи да отидат другаде.

Кен Мъри, Euronews