Цвят

Виртуално студио за £100 млн. може да превърне Северна Ирландия в глобален филмов център

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Това е студио Ълстър, нов кино комплекс за 100 милиона паунда в Белфаст. Тук ще се снимат както мащабни филмови, така и телевизионни продукции. Северна Ирландия е популярна дестинация за снимки – тук са заснети части от хитовия сериал „Игра на тронове“, но новото студио иска да отиде отвъд уникалните природни красоти.

Ълстър се управлява съвместно от едноименния университет в партньорство с Пристанищна администрация Белфаст и асоциация „Нортърн Айлънд Скрийн“.

Никога досега не сме виждали подобно студио. Мислех, че просто е по-голямо и оборудвано със съвременни технологии. Но не мислех, че ще имаме нещо такова в университета.

студентка

Лаура Ливингстън е изпълнителен директор по специалните ефекти в „Нетфликс“, но е родена в Северна Ирландия, и вижда чудесни перспективи за новия киноцентър.

Виждам свят, в който ще се снимат много блокбъстъри в Белфаст, много телевизионни продукции и реклами. Между големите филми винаги има затишие. Когато свърши „Игра на тронове“, чакахме следващото голямо заглавие, но рекламите запълваха паузата.

Лаура Ливингстън – изпълнителен директор за специалните ефекти в „Нетфликс“

Филмовата и телевизионната индустрия е допринесла с над 300 милиона паунда за икономиката на Северна Ирландия през последните пет години. Новото студио ще отвори през следващите месеци и ще създаде 500 работни места. То е част от смеха на британското правителство за разкриване на 1 милион работни места в творческите индустрии до 2030 г.