Култура

"Анатомия на едно падение" е най-добър европейски филм за 2023 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Френският филм "Анатомия на едно падение" на Жустин Трие доминира на Европейските филмови награди в Берлин, на които биват отличавани най-добрите продукции на континента.

Продукцията спечели наградите за сценарий, режисура, най-добър филм, най-добра актриса за Сандра Хюлер. „Анатомия на едно падение“ спечели и „Златна палма“ на тазгодишния фестивал в Кан.

Разказва за жена, която трябва да докаже невинността си, след като е обвинена в убийството на съпруга си. Трие прави дисекция на отношенията в това семейство.

Филмът съчетава сценарий, операторско майсторство, но и 80% актьорска игра. Сандра беше изненада за мен и екипа, всеки ден. Тя беше ангажирана по един начин, който рядко съм срещала. Дължа този филм и на нея.

Жустин Трие – режисьор, носител на Европейска филмова награда за 2023 г

Сред останалите заглавия в конкурса бяха „Зона на интерес“ на Джонатан Глейзър, „Зелена граница“ на Агниешка Холанд, „Аз, капитанът“ на Матео Гароне и „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки.

36-ите Европейски филмови награди показаха разнообразието, богатството и отношението на европейското кино. Тази година конкуренцията беше много силна с филми, открили пулса на Европа и света в реално време. Увлекателни, чувствителни филми, които ни дават възможност да разберем по-добре човечеството и неговите многобройни недостатъци. 

Фредерик Понсар – Euronews