Общество

Васил Божков бе разпитан, след като МВР влезе в негови имоти. Той определи акцията като "политическа репресия" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Васил Божков не беше изведен, а беше поканен на разпит като свидетел на СДВР във връзка с досъдебно производство на СДВР миналата година. Няма нищо общо с Алексей Петров, касае се за проверка на няколко фирми във връзка с досъдебното производство на СДВР от миналата година. Във връзка с това тази сутрин са дошли да извършат претърсване, да изземат някои документи, които им трябват. Установени са, че такива документи не съществуват и си тръгнаха. Това обяви адвокатът на Васил Божков - Георги Гатев, по повод днешната спецакция в имоти на Божков, предаде БГНЕС. Тя се провежда съвместно от Столичната дирекция на МВР и Главна дирекция „Национална полиция". 

По-късно в кратко съобщение от МВР съобщиха, че "на територията на столицата се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на убийството на Алексей Петров. Събраните материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура".

Пред офиса на Васил Божков на ул. "Московска" има много полиция. Това е адресът, на който той е под домашен арест от края на август 2023 г.

Васил Божков се върна в България в края на миналия август след няколко години престой в Дубай. При пристигането му на летище София той бе арестуван и получи няколко обвинения – за неплащане на хазартни такси, с което фирмите му са ощетили държавата със 700 млн. лева. По-късно му бяха повдигнати и обвинения в подбудителство за 4 убийства.

Общо обвиненията срещу него са 19.

"Поредната политическа репресия. Действат като през 2020. Лъжат медиите и създават зрелища. Времената вече са други. #БъдетеЗдрави", написа Васил Божков на страницата си във Фейсбук.

Пред журналисти той определи полицейската акция като "напълно безсмислена". "Казаха ми, че проверяват някакви фирми и търсят някакви документи", каза Васил Божков. "Само една от тези фирми е свързана с мен. Нямам офиси никъде, плашат хората, чиста политическа репресия", смята той.  После каза: "Тук няма нищо, с игла не можеш да закачиш каквото и да е". 

Божков отхвърли информацията, че полицейските претърсвания имат нещо общо с разследването за убития през лятото бизнесмен Алексей Петров. 

"Трябва да се разчисти тази политическа прослойка, която само краде", каза още бизнесменът. "За себе си съм направил всичко, можех да си стоя в Дубай, върнах се да променя нещо за България", каза на журналистите Божков.