Общество

Прекратиха делото за изнудване на Васил Божков срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов

От Euronews България Euronews България
Vasil Bojkov BGNES (1) Снимка: BGNES архив

Софийска градска прокуратура прекрати делото срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на партията Севделина Арнаудова, защото не са събрани достатъчно доказателства. Досъдебното производство бе за изнудване на бизнесмена Васил Божков, който твърди, че е плащал големи суми на Борисов и Горанов, за да продължава да развива лотарийната си компания.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани и прекараха 24 часа в ареста през март миналата година. От прокуратурата са разпитвали и депутати от ресорната хазартна комисия в парламента, но и там не са открити данни обвиненият в 19 престъпления Божков да е бил изнудван.

По делото са извършени всички възможни и необходими действия по разследването, но не са събрани доказателства, които по категоричен и безсъмнен начин да сочат, че в съучастие като извършители, както и поотделно Борисов, Горанов и Арнаудова са упражнили принуда спрямо Божков с цел той да им предоставя парични средства или други облаги и да прехвърли акции от хазартните дружества, в които има участие, посочват от държавното обвинение.

Според показанията на Васил Божков, за периода от началото от 2015 г. до края на 2019 г. се е срещал с Владислав Горанов в кабинета му докато е бил министър на финансите. На тези срещи Божков твърди, че е предавал на Горанов различни парични суми, изтеглени от банкови сметки. Божков твърди, че парите са вземани лично от него от офиса и предавани лично от него на Горанов, като други лица на срещите им не са присъствали. Божков твърди още, че за периода 2017 г. до края на 2019 г. е предал на Горанов около 60 000 000 лева.

От всички събрани доказателства, които включват свидетелски показания на лица, имащи пряка връзка с Божков, Борисов и Горанов, не се установява спрямо Божков да са били отправени заплахите, които същият твърди в показанията си, посочват още от прокуратурата.