Общество

Съдът намали с 1 млн. лв. гаранцията на Васил Божков по делото за антики

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Vasil Bojkov BGNES (1) снимка: БГНЕС

Съдът намали три пъти размера на гаранцията на бизнесмена Васил Божков, определена му от прокуратурата. Преди седмица, по обвинението за незаконно притежание на културни ценности и пране на пари, магистратите определиха гаранция в размер на 1 500 000 лв. Въпреки че съдът смята, че по това обвинение е наложена правилната мярка за неотклонение, магистратите намират размера ѝ за прекалено висок. Затова са взели окончателното решение да намалят гаранцията с 1 000 000 лв. и така окончателният ѝ размер става 500 000 лв.

Санкционираният по глобалния закон Магнитски Васил Божков в момента е под домашен арест. Тази мярка той изтърпява по друго обвинение – за евентуални финансови измами, чрез които с хазартния си бизнес бившият финансов благодетел на ПФК „Левски“ е ощетил държавния бюджет с около 700 000 000лв.

По това обвинение Божков дори прекара няколко дни в ареста по решение на градския съд. Апелативният обаче промени мярката и пусна Божков под домашен арест, който той изтърпява с електронна гривна на служебния си адрес в центъра на София. На бизнесмена е наложена и забрана да напуска страната.