Общество

15% увеличение на заплатите в градския транспорт в София предлага Васил Терзиев, протестиращите искат повече (Обновена)

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Работещи в градския транспорт в София излизат на протест. Движението на автобуси по линии 4, 88, 204, 304, 384 и Hощна автобусна линия номер 4 в столицата ще бъде затруднено. Възможно е да се стигне и до тяхното спиране, предупреждават от КНСБ.

Протестът ще се проведе в жк "Дружба" на последната спирка на няколко автобусни линии. Работещите в сектора настояват за 30% увеличение на заплатите. От КНСБ алармират, че ниските възнаграждения  в системата водят до липса на кадри и преумора на служителите. А това е предпоставка за произшествия. 

Според протестиращите един от основните проблеми са лошите условия на работа. Магдалена Петкова, която е ватман на една от линиите на трамваи в столичния градски транспорт сподели, че освен ниските заплати, хората са недоволни и от това, че работят без почивка и дават изключително много извънредни смени.

Протестиращите споделиха, че мотрисите, в които се возят столичани, са в изключително лошо състояние, въпреки че автопаркът им беше подменен преди няколко години. Части обаче няма нито за трамваите, нито за автобусите и тролейбусите.

Ако знаят хората на какво се возят, те изобщо няма да се качат.

Протестиращите споделят, че им се е налагало сами да купуват различни консумативи, които са нужни за работата им. Средства за работно облекло пък не са получавали от 2019 г. Хората са категорични, че са готови и на още по-големи ефективни протестни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Кметът на София Васил Терзиев прие на среща представители на протестиращите, за да изслуша проблемите им и да се потърси решение на исканията им.

Протестиращите обявиха, че ако не бъдат удовлетворени те обаче, ще блокират работата на градския транспорт в столицата.

Имахме продуктивна среща с представителите на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“, на която успяхме да ги запознаем с нашето предложение, което е от няколко точки. Това каза пред журналисти кметът на София Васил Терзиев след среща с представители на протестиращи от градския транспорт, цитиран от БТА.

Първата точка е 15% увеличение на основна работна заплата, стартиращо от 1 март, каза кметът и допълни, че ще се търси възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано и с развиване на бонусна система за всички служители в отделните дружества.

Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества, каза още Васил Терзиев.

Част от столичани също подкрепят исканията на работещите в градския транспорт в София.

Повече вижте във видеото.