Общество

Синдикалист: Реално е София да остане без градски транспорт от четвъртък

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Абсолютно е възможно София да остане без градски транспорт от четвъртък. Водим финални преговори с колегите, които ще протестират и утре ще обявим официално как ще протече протестът.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Александър Шопов от федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Исканията ни са поставени на 8 декември, все още нямаме отговор. Освен увеличение на заплатите в декларацията има и над 20 точки за подобрение на условията на труд. Още преди гласуването на Бюджет 2024 проведохме срещи с парламентарните групи, финансовия министър, министъра на транспорта, столичния кмет, но досега резултат няма.

За София са необходими 60-70 млн. лв. за увеличение на заплатите с 30%. За страната са около 14 млн. лв.

Само в едно от дружествата на градския транспорт за миналата година са напуснали над 100 човека. За закъснения шофьорите се глобяват. Извънредният труд за цялата страна през миналата година достига 500 хил. часа. Това средно за всеки един работник означава, че е положил повече извънреден труд, отколкото Кодексът на труда позволява. Отпуски трудно се ползват, защото няма как да се обезпечи графикът. За електротранспорта не достигат 150 водачи, за автотранспорта те са 250, за метрополитен също има недостиг, основно инженерен и почистващ персонал.

Вижте цялото интервю във видеото.