Икономика

Денков от Давос: За да имат успехи, европейските учени е нужно да експериментират повече

От Euronews България Euronews България

Дезинформацията, екологичните рискове и икономическата несигурност бяха темите, коментирани от премиера акад. Николай Денков по време на участието му в Световния икономически форум в Давос. 

"За да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай", посочи Денков и допълни, че както в науката, така и в иновациите възможността да бъдат правени повече опити, макар и голяма част от тях неуспешни, е от съществено значение за крайния резултат. Именно затова постепенно се променя и старата идея, че за да има финансиране, е важно да има бърз успех. 

Тази година Световният икономически форум се провежда под надслов "Възстановяване на доверието" и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната в Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

Във форума взе участие и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя участва в панелна дискусия на тема „Инициативата: Три морета като двигател за европейския растеж“. Участието е по покана на президента на Атлантическия съвет Фредерик Кемпе. Мария Габриел наблегна на нуждата да бъдат изтъкнати силните страни на региона - хармонизирано законодателство, правна последователност и предвидимост, както и свободното движение на хора, услуги и стоки.