Европа

Денков обсъжда дезинформацията в Давос

От Euronews България Euronews България
Denkov Granada MS Снимка: МС

Дезинформацията, екологичните рискове и икономическата несигурност ще обсъжда премиерът акад. Николай Денков в Давос. 

Министър-председателят ще вземе участие в Световния икономически форум, който събира международния политически и финансов елит в швейцарския алпийски курорт. Над 2800 участници, включително около 60 държавни и правителствени ръководители, ще вземат участие във форума. Тази година той се провежда под надслов "Възстановяване на доверието" и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната на Русия срещу Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

По-късно през деня вицепремиерът и външен министър Мария Габриел също ще се включи към форума по темата за сигурността, сътрудничеството и разширяването на ЕС. В същия панел участва и колегата ни от Евронюз Саша Вакулина, която ще проследи  Световния икономически форум в Давос.

Саша Вакулина, Euronews, Давос: 

"Китай, Европейският съюз, Украйна и Съединените щати - тези страни ще говорят за това как да се възстанови взаимното доверие. Министър-председателят на Китай Ли Цян, украинският президент Володимир Зеленски, съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигнаха в Давос за годишната среща на Световния икономически форум. Големият въпрос е дали китайският министър-председател ще седне на масата с Володимир Зеленски и съюзниците на Украйна. Китай не взе участие в разговорите между съветниците по национална сигурност относно мирната формула за Украйна миналата седмица. Ще успее ли Киев да промени това и да привлече на борда един от най-близките съюзници на Русия?"