Европа

Съветници по сигурността обсъдиха в Давос мирния план на Зеленски

От Euronews България Euronews България

Още държави са се присъединили към дискусиите за мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски за край на войната. На този етап обаче нито една от воюващите страни не иска да отстъпи и да се съгласи за преговори.

В Давос, Швейцария, се проведе четвъртата среща на съветниците по националната сигурност, ангажирани с подготовката на мирния план. На Световния икономически форум за участие ще пристигне самият Зеленски.

Той ще се стреми да запази фокуса на международната общност върху отбранителните нужди на Украйна на фона на намаляващата подкрепа на Запада.

Началникът на неговата канцелария изрази задоволство, че нараства броят на страните, участващи в срещите за мирната формула на Зеленски. Почти половината са от Европа, както и 18 от Азия и 12 от Африка.

 

Важно е, че всички присъстващи страни искат да участват в преговорите за мир и за край на войната. Но има различни идеи как е възможно да се постигне това, а различните страни имат различен опит. Терористичната държава за момента няма намерение да преговаря. Възможността за това е нулева. Но нашият президент и екипът му не приемат и няма никога да приемат замразен конфликт. Това е неприемливо за украинското общество.

Андрий Йермак – началник на канцеларията на президента на Украйна 

Формулата за мир от 10 точки предвижда наред с всичко останало пълно изтегляне на руските сили от Украйна и търсене на отговорност за извършени военни престъпления от държавата агресор. Към момента въпреки руския натиск, фронтовата линия от близо 1500 км остава до голяма степен непроменена.

Тези идеи обаче се отхвърлят от Москва.

 

Нашата стратегическа цел е да стигнем до границите си от 1991 г. Нашите военни цели винаги са в рамките на плана, който е съгласуван с партньорите. Вече си върнахме 50% от нашата територия. Освободихме северозападната част на Черно море, руският флот се изтегля от временно окупирания Крим и си връщаме територия по плана за 2024 г. А какъв е той - знаят само Украйна и нейните партньори.

Рустем Умеров – министър на отбраната на Украйна 

Андрий Йермак заключи, че нито един съюзник на Украйна не е искал да се правят каквито и да било компромиси относно териториални отстъпки или "замразяване на конфликта".