Политика

„Вие сте истински приятели“: Зеленски благодари на Борисов, Петков и Пеевски за помощта за Украйна

От Euronews България Euronews България

Украинският президент Володимир Зеленски е благодарил за предоставената помощ на Украйна и продължаваща подкрепа на управляващото мнозинство в лицето на Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски. Това се е случило по време на видеоконферентен разговор между украинския държавен глава и лидерите на ГЕРБ, ПП и ДПС, съобщи пресцентърът на Народното Събрание.

„Решенията, които Вашите три партии взеха в българския парламент, бяха от изключителна помощ за Украйна. Уверен съм, че във Ваше лице имаме истински големи приятели и Ви благодаря за усилията, които полагате, въпреки някои трудности в страната ви“, казва украинският президент.

Благодаря Ви, че Вашата подкрепяща евроатлантическите ценности коалиция поддържа проевроатлантическа Украйна и сте на наша страна“, заявява още Зеленски.

Kiril Petkov Boyko Borisov Delyan Peevski NS Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по време на видеоконфорентния разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Пресцентър на Народното събрание.

„Пожелавам на Украйна през тази година мир, постигнат с пълна победа, защото вие не се биете само за Украйна, а за цяла Европа“, заявява съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той е уверил, че Киев може да разчита на подкрепата на управляващите, защото именно помощта за Украйна е от нещата, които ги обединява най-силно.

„Когато заедно помагаме на Украйна, никой в България не може да ни спре“, подчертава Петков

„Можете да разчитате на пълната ни подкрепа и през новата година. Уверявам Ви, че полагаме всички усилия, въпреки огромната съпротива на някои проруски среди в България, да продължим да оказваме максимална подкрепа на страната ви“, казва председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. „В наше лице имате приятели и Вие го знаете, пожелавам мир на Украйна и пълна победа“, допълва той.

„България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с цялата демократична общност. Бъдещето и сигурността на Украйна са в Европейския съюз и НАТО“, казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добавя, че независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на обединена Европа и нашите ценности.

По време на разговора с президента Зеленски тримата лидери са се ангажирали, че проатлантическото мнозинство в българския парламент ще продължи да подкрепя Украйна и в бъдеще.