Ексклузивно

Посланик Олеся Илашчук специално за Euronews Bulgaria: Подкрепата за Украйна е инвестиция в мира в Европа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

За втора поредна година Украйна посреща Коледа в условията на пълномащабна война. Тази година за първи път от десетилетия украинците ще отбележат празника на 25 декември след решение на парламента. Как се празнува по време на война, задава ли се краят на конфликта и защо се бави западната помощ? По всички тези въпроси в навечерието на празника разговаряхме с посланика на Украйна в България Нейно превъзходителство Олеся Илашчук в рамките на рубриката на Euronews Bulgaria “Лицата на дипломацията”.

 

- Г-жо посланик, първо искам да ви благодаря, че приехте поканата на Euronews Bulgaria за това интервю. Тази година за първи път от десетилетия и украинците ще празнуват Рождество Христово заедно с българите - на 25 декември. Това е втората Коледа, която порещате по време на война. Как се празнува по време на война?

 

- Украинците вероятно са единствените хора в Европа, които не могат да се насладят пълноценно на коледните и новогодишните празници. Войната, която продължава вече 22 месеца, постоянните ракетни атаки, нападенията на безпилотни самолети камикадзе... Всичко това е несъвместимо с празнуването в традиционния смисъл на думата. От две години в Украйна не е имало шумни празненства. Ние усещаме традиционния коледен дух по различен начин. Войната промени всичко около нас и в нас. Но Коледа е специален празник за украинците и отбелязването ѝ е важна традиция за всяко семейство. Трябва да подкрепяме украинските традиции, защото те са в основата на нашата устойчивост и непобедимост. Децата, които са уморени от напрежението, сирените, обстрелите и прекъсванията на електрозахранването, имат особена нужда от празнична атмосфера. Ние трябва да се грижим преди всичко за тях, а децата трябва да чувстват нашата загриженост.

За повечето украинци обаче празниците са специални и тихи - с мъка по загиналите, благодарност към въоръжените сили за техния живот и мечта да бъдат със семействата си. Основното ни желание е за победа и мир в Украйна. В тези празнични дни всеки път, когато чуете "Коледа на камбаните", песента, която се пее на много езици по света, моля, имайте предвид, че това е песен на украинска основа и нейният автор, украинският композитор Николай Леонтович, е убит от руснаци на 23 януари 1921 г. 100 години по-късно руснаците все още убиват украинци. Така че това не е война само в днешно време. Нека помним това. Чувството на радост със сигурност ще се върне при нас с победата.

 

- С какво втората година от войната на Русия срещу Украйна е по-различна от първата?

 

- Дори не искам да сравнявам, да го разделям на етапи... Искам войната да приключи възможно най-скоро, да има победа, мир, спокойствие и възстановяване. И, разбира се, държавата-агресор да бъде изправена пред съда. Шокът от първия момент на войната не може да се сравни с шока от една продължителна война. Двадесет и двата месеца война ни доказват, че международната общност и демократичният свят все още реагират бавно на геополитическите промени. Затова се обръщаме към всички наши международни партньори и съюзници и призоваваме за по-активни действия и решения. В края на краищата помощта и подкрепата за Украйна не е доброволна дейност или благотворителност. Тя е съвсем конкретна инвестиция в мира в Европа. Това е инвестиция в собствения ни мир, стабилност, сигурност и в нашето утре. Сега Украйна е щитът на Европа. И силата на този щит зависи от общите усилия.И още нещо. Забавянето, протакането и удължаването на решенията за практическа помощ, от която Украйна се нуждае, означава все повече цивилни жертви сред украинците.

 

- Дни преди празниците за Украйна дойде добрата новина, че ЕС дава зелена светлина за започване на преговори за присъединяване. Как я приеха украинците?

 

- Решението на Европейския съвет за започване на преговори с Украйна беше посрещнато изключително радушно от украинците. В края на краищата точно преди 10 години именно заради категоричния европейски избор на народа ни, Руската федерация започна агресия и окупира Крим, Донецка и Луганска област. Заради имперските амбиции на съседната държава Украйна загуби 10 години от европейския си път. Има ли право която и да е държава да диктува своите правила и изисквания на съседна държава? Това е нарушение на всички международни норми. А пълномащабната война срещу Украйна, която започна през февруари 2022 г., е открита конфронтация с демократичния свят. Украйна е част от него. Затова, разбира се, подкрепата на ЕС и НАТО е от ключово значение за украинците след 350 години руска окупация.

 

- Останаха ли обаче разочаровани от другата важна новина - че страната ви няма да получи помощ от 50 млрд. евро от ЕС през следващата година?

 

- Окончателното решение все още не е взето. И ние го очакваме. Изключително сме благодарни на по-голямата част от държавите - членки на ЕС, за тяхната категорична и последователна подкрепа за Украйна. Разчитаме на европейската дипломация и на това, че ще бъде намерено решение. ултиматумите и деструктивното поведение нямат място в ЕС. И ние вярваме в силата на единството. финансовата помощ е от голямо значение за Украйна, тъй като всички приходи в държавния бюджет отиват за отбранителния сектор.

 

- Бави се помощта на Европа, подкрепата от САЩ също е блокирана от Конгреса. Имате ли усещането, че светът се е уморил от войната в Украйна?

 

- Споменатите от вас предстоящи решения в ЕС и Конгреса на САЩ по-скоро не се отнасят до Украйна, а до вътрешни процеси. В случая с ЕС става въпрос за остарял механизъм за вземане на решения. В случая със САЩ става дума за предизборната ситуация, която е трудна във всяка страна по света. Не приемаме твърдението, че светът е уморен от войната срещу Украйна. Това е хибриден разказ, разрушителен и дезориентиращ. Как може да се умориш да помагаш на някого, който защитава собствените ти интереси? Можете ли да си представите войник в окоп на фронтовата линия, който е толкова уморен? Можете ли да си представите родителите, които погребват дете, убито от руска ракета, да са толкова уморени и изтощени? А колко изтощени са роднините, които лекуват тежко ранен войник... с наранявания, несъвместими с живота.

 

- Има ли натиск срещу Украйна да седне на масата на преговорите?

 

- Няма натиск. Има кампании за дезинформация. Важно е да се разбере, че войната сега се води не само срещу Украйна, но и за умовете и емоциите на гражданите по целия свят. Темите на най-новите пропагандни информационни кампании са умората на света от войната срещу Украйна, умората на украинците от войната, готовността на украинците да преговарят при всякакви условия на Русия. Постоянно подчертавам, че всякакви преговори без изпълнение на основните искания на Украйна, т.е. изтегляне на руските войски, са невъзможни. Имахме споразуменията от Минск. Те не проработиха, а само дадоха на Русия време да се подготви за нова въоръжена агресия.

 

- Как войната в Близкия изток се отрази на войната в Украйна?

 

- Както заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на неотдавнашната си пресконференция, Русия стои зад кризите в Близкия изток и има свои собствени интереси в създаването на нови горещи точки. И те засягат не само Украйна, нивото и качеството на помощта за Украйна. Те засягат преди всичко международната общност. Съществува постоянна заплаха от нови горещи точки. И в случай на хипотетичен успех на опита на Русия да окупира Украйна, това би означавало разрушаване на целия световен ред, хаос и насърчаване на завоевателни войни.

 

- Започнахте мандата си в България през април тази година. Сбъднаха ли се очакванията ви за България и какво ви изненада в нашата страна?

 

- Смятам, че заключенията трябва да се правят в края на мандата. Но ако оценя впечатленията си от България, те определено са положителни. Много съм трогната от отношението на моите български приятели към Украйна. Готовността за подкрепа и помощ. Трогват ме и разказите на украински имигранти, техните положителни емоции от подкрепата, която са получили в България. Точно това измерение на искреност, доброта, взаимно разбиране и готовност за предоставяне на убежище не спира да ме удивлява. Защото в тъмни времена ясно се виждат светлите хора. А в България наистина има много светли и добри хора. Оценяваме това. И благодарим на всички за това.

 

- Кои са най-трудните предизвикателства, пред които се изправихте?

 

- Най-голямото предизвикателство е липсата на време. Наистина 24 часа в денонощието не са достатъчни, за да се отговори на всички искания за срещи, участие в различни събития, интервюта и пътувания до всички градове, от които идват покани. Това е предизвикателство. И аз искам публично да ви благодаря за толкова големия интерес към Украйна. Заедно с екипа работим наистина усилено, за да развием максимално украинско-българското сътрудничество във всички области.

 

- Какво пожелавате на българите, на украинците и на всичките ни зрители за най-светлите празници?

 

- Моите най-искрени пожелания към всички мои български приятели са мир, мир, мир и радост! Топлина и усещане за щастие по време на тези празници.