Ексклузивно

Дмитро Кулеба пред Euronews: Русия се подготвя за масови нападения, но сме подготвени и ще надделеем

От Euronews България Euronews България

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели, че страната е в очакване на поредните въздушни атаки на Русия. В разговор с Euronews Сърбия, той обсъди надеждата си за успех на преговорите за влизане на държавата в ЕС, които започват следващата седмица.

 

- Г-н министър, благодаря Ви много, че приехте поканата.

 

- За мен е удоолствие.

 

- Каква е ситуацията в Украйна в момента? Времето променя ли положението на фронта? Как се подготвяте за зимата? Притеснявате ли се, че ще има отново щети в енергийния сектор?

 

- Ако погледна през прозореца в момента мога да видя много сняг. Студено е. Зимата пристигна. Имахме няколко силни бури, но се съмняваме, че Русия ще се опита да се възползва от сегашните метеорологични условия. Вече претърпяхме първата мащабна атака с дронове за сезона. Вероятността ударите да продължат е доста висока. Подготвили сме се много по-добре за тази зима, отколкото предишната. В същото време обаче знаем, че Русия е събрала още оръжия и се подготвя за масови нападения. Сигурен съм, че в крайна сметка ще надделеем и ще се справим, но борбата ще бъде трудна.

 

- Войната в Газа също тече в момента и до някаква степен засенчва войната в Украйна в медиите. Какво мислите за това? Чуваме също и за умора, предизвикана от войните в Европа.

 

- Чувствам се зле като се сетя за всички войни по света. Непоносимото страдание и болката са част от всяка една от тях. Ние знаем това по-добре от всеки друг. Да, жалко е, че медийните репортажи за всяко ново събитие засенчват старите, които продължават да се случват. Не сме изненадани от намаляването на медийното отразяване на войната в Украйна. Не можем да кажем, че наблюдаваме същото нещо, когато става въпрос за политическо внимание и подкрепа. Преди няколко дни се срещнах с много представители на НАТО и Евросъюза и всички те ме увериха в две неща. Първото е, че категорично отхвърлят понятието, че са се “уморили от войната“. Второто е, че наистина са решени да увеличат подкрепата си за Украйна. Правят го, защото разбират какъв е залогът в тази война. Става въпрос за много повече от суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

 

- Не Ви ли притеснява, че популистки кандидати, които не подкрепят Украйна, идват на власт на много места в Европа или например патовата ситуация в конгреса на САЩ?

 

- Вижте, откакто сме във война през последните две години се притеснявам само, когато кучето ми не ме слуша. 

 

- Тази година е десетата годишнина от вълната от демонстрации Евромайдан в Украйна, както и годината, в която Евросъюзът започна преговорите за присъединяване на страната ви към блока. Защо е важно за Украйна да стартират тези преговори? Питам този въпрос като жител на страна, която знае, че процесът е много дълъг и може да продължи с години.

 

- Мисля, че отговорът е един и същ за Украйна, както и за Сърбия. И двете държави принадлежат на Европа. Ние сме европейски нации. Може да се различаваме спрямо националните си интереси, но сме европейци. Става дума за това да се придържаме към европейските правила, принципи и начин на живот. Разбира се, нито членството ни в Евросъюза, нито в НАТО може да спре войната. Но това Украйна да стане член и на двете организации е най-добрият начин за предотвратяване на бъдещи войни на континента. Това би осигурило сигурността и просперитета на всички европейски народи.

 

- Тоест за Вас това е по скоро въпрос на сигурност. Разбира се, Украйна би искала да се присъедини към Евросъюза възможно най-бързо заради ситуацията в момента. Какво мислите, че ще значи това за държавите на Западните Балкани, които водят тези преговори от години и в момента се доближават по-близо до изискванията на блока?

 

- Подкрепяме подхода, който се използва за присъединяване към Евросъюза. Призоваваме обаче да не се повтаря грешката с отлагането на приемането, на която и да е страна в Блока, не само Украйна. Това включва и страните-кандидатки от Западните Балкани. Смятаме също така, че Украйна бе държавата, която извади Общността от положението на застой при разширяването на Съюза. Ако погледнем две години назад в миналото в Евросъюза нямаше сериозна дискусия за това и присъединяването на Западните Балкани бе отложено. Именно заявката за включването на Украйна промени изявленията на Блока спрямо разширяването му. Всички ние искаме той да стане по-голям. За да се случи това обаче, Блокът се нуждае от всички нас - Украйна, Молдова и Западните Балкани

 

- Нека сега поговорим за взаимоотношенията между Украйна и Сърбия. Нещата не изглеждат добре в момента, защото Сърбия не се включи в санкциите на Запада, поставени над Русия. Въпреки това страната критикува руската агресия и подкрепи запазването на територията на Украйна. Как виждате Вие взаимоотношенията между държавите ни?

 

- Мисля, че те винаги са били добри. Няма нищо, което да ни отдалечава една от друга. Прави сте. Отказа на съгласие на Сърбия за санкциите срещу Русия, е голямо разочарование за нас. Въпреки това ние виждаме, че Сърбия подкрепя Украйна, както и Украйна подкрепя Сърбия. От десетилетия ние сме за териториалната цялост на Сърбия. Президентът Вучич се срещна с президента Зеленски. Той също се включи в срещата на Западните Балкани с Украйна. Говорителят на вашия парламент взе участие в срещата на върха в Крим, а министър-председателят ви направи обръщение на междуправителствената среща. Политическото бъдеще и на двете ни страни е да станем част от Евросъюза. Всичко останало е въпрос на дипломация.

 

- Казахте, че сте бил разочарован от липсата на подкрепа за санкциите над Русия. Това може ли да се промени според Вас чрез другите видове помощ, които Сърбия предлага на Украйна например хуманитарната помощ за бежанците?

 

- Всяка страна трябва да се разглежда отделно и да се оценява според заслугите си. Разбира се, не се фокусирам много върху проблема със санкциите, поради причината, която споменахте. Санкциите са само един от елементите на нашите международни отношения със Сърбия. И двете страни се опитваме да направим взаимоотношенията си колкото се може по-позитивни.

 

- Какво трябва да се случи, за да постигнете споразумение с г-н Лавров за прекратяване на войната?

 

- Русия трябва да изтегли армията си от територията на Украйна и да създаде възможност за дипломатически отношения.

 

- Какво мислите за мнението на германския канцлер например, който казва, че не трябва да спираме комуникацията си с Русия, дори с г-н Путин? Г-н Лавров беше в Северна Македония като част от срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Имаше проблеми с пътуването му до там, но той все пак отиде. Какво мислите за това?

 

- За какво точно става въпрос? За участието на Лавров на срещата на ОССЕ?

Аз гледах срещата от Киев, защото не отидох там лично. Много други външни министри също не присъстваха. Ние се разминаваме по въпроса с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, защото според нас най-добрия начин да я опазим, е да премахнем Русия като част от нея. Други вярват, че е от значителна важност Русия да запази мястото си в Организацията и това бе причината Лавров да бъде поканен. Въпреки това мисля, че ние всички сме единни в позицията си, че дори Лавров да се появи на някое такова събитие, той не трябва да се чувства комфортно. Това, което разбрах от доклада, който получих е, че това е било всеобщото мнение в Скопие.

 

- Говорейки за споразумения, Сърбия може ли да има роля в това да улесни провеждането на преговори в бъдеще, имайки предвид, че Белград има добри взаимоотношения не само с Киев, но и с Москва? За никой не е тайна, че лидерите на САЩ и Русия се срещнаха в Белград преди години, като тогава говориха за ситуацията в Донбас.

 

- Много държави се опитаха да спрат войната от самото начало на руската инвазия, но много малко от тях успяха да постигнат някакъв ефект. Бих предложил да направим две неща вместо да се занимаваме със спирането на войната. Бих предложил да се подкрепи мирната формула на Украйна като начин за приключване на конфликта. Освен това бих предложил да се фокусираме върху специфични проблеми, предизвикани от войната. Например някои от държавите сега работят за връщането на украинските деца, които бяха депортирани нелегално. Те бяха буквално отвлечени от Русия. Това е само един от проблемите, свързани с войната, но е наистина важен. Някои държави използват своите връзки в Москва, за да ни помогнат да върнем децата обратно у дома. Мисля, че тази стратегия, която се фокусира върху специфични проблеми, вместо да се фокусира върху големи теми като войната и мира, е по-ефективна.

 

- Заговорихте за мирната формула на Украйна. Какво се случва с нея? Има ли развитие по въпроса? Какво е вашето мнение?

 

- Постигаме добър напредък по въпроса с разширяването на списъка с държави, които участват в разговора, като съветниците или дипломатическите представители. Разбира се, нашата цел е да свикаме по-широка среща на лидерите. Все още не можем да говорим за специфична дата, но сме готови цялостно да обясним мирната си формула и да привлечем повече държави.

 

- Въпреки това войната все още продължава. Това, което ще се случи следващата седмица е среща в САЩ, на която ще бъде обсъдено това Украйна да произвежда сама оръжията, които използва във войната. Можете ли да допълните нещо по темата?

 

- Става дума за капацитета на Европа да направи по-ефективна и да засили продуктивността на отбранителната индустрия като увеличи производството на оръжия и боеприпаси. Тя трябва да го направи не само за Украйна, но и за собствените си нужди. Аз наблегнах на това в моята дискусия с НАТО и Евросъюза. Трябва да изградим едно общо пространство за отбранителната индустрия, което да включва членовете на Блока и кандидат-членките като Сърбия, които са готови да бъдат част от него. Говорим за сериозни инвестиции във всяка страна и за създаване на нови работни места. Това е най-важното нещо, което можем да направим, за да предпазим Европа от заплахите. Това са и темите, които ще бъдат част от дискусията ни в САЩ. Въпреки че се нарича Американско-Украински форум в него може и трябва да бъдат включени всички заинтересовани държави. Ако Сърбия има интерес, тя също трябва да може да участва.

 

- Като изключим този форум, получава ли Украйна всички оръжия, от които се нуждае? Пристигат ли те в страната достатъчно бързо? Имам предвид танковете и бойните изтребители F-16. Задавам този въпрос и заради фокуса на САЩ над войната в Газа?

 

- Докато продължава войната няма да има ден, в който да мога да кажа, че получаваме всичко, от което се нуждаем. Докато продължаваме да се борим винаги ще имаме нужда от повече. Когато спечелим и войната е приключила, тогава ще кажа с удоволствие на партньорите ни: “Благодаря Ви. Вие ни дадохте всичко, от което се нуждаехме и го направихте по план.” Но в момента, защото войната продължава, а не защото сроковете не се спазват, не мога да кажа, че получаваме всичко, от което се нуждаем. Споменахте бойните изтребители. Нямаме никакви проблеми с този проект. Разбира се, ситуацията е доста сложна по много причини, основно технически. За момента обаче всичко се случва по план. 

 

- Г-н министър, за финал искам да ви задам още един въпрос. През март следващата година трябва да се проведат избори в Украйна. Ще се случи ли това или вотът ще бъде отложен?

 

- Според проучванията, украинците нямат никакво желание да се провеждат избори. Най-важното нещо е да намерим отговор на някои много трудни въпроси, свързани с организирането на вота. Например как ще гласуват войниците, жителите на завзетите територии или милионите украинци, които живеят в чужбина. Ситуацията е доста сложна. До сега не съм чувал за страна, която да преживява такава мащабна война и въпреки това да провежда президентски избори. Украйна не е страната, на чиято територия ще се провежда такъв вид експеримент. Ние сме територия на демокрация и ще продължим да се развиваме като такава.